Gå til sidens hovedinnhold

Thomas Jakob og moren ble forvist fra egen dåp

- Det var urimelig.

(SIDE2:) Renate Lindbak og hennes sønn Thomas Jakob, som skulle døpes, ble forvist av presten under en gudstjeneste i Bugn Kirke.

Dette kom uten forvarsel, og Lindbak presiserer overfor Side2 at det langt i fra var hysterisk gråt det var snakk om.

- Barnet mitt gråt litt, og jeg var opptatt med å roe ham ned. Men jeg fikk ikke sjansen til det, før vi ble bedt om å gå ut. Presten ba oss gå ut fra prekestolen, men jeg hørte det ikke, så det var gudmoren til barnet som ga meg beskjed. Alle i kirken snudde seg mot meg, og hadde hørt det, men jeg var opptatt av mitt eget barn og fikk det ikke med meg, sier Lindbak.

Mens Lindbak tok meg seg sønnen til sakristiet for å roe ham ned, ble også et annet barn og hans mor sendt ut - på samme måte, ifølge Fosna-Folket, som først omtalte saken.

Etter at hun fikk roet ned sønnen sin gikk hun inn i kirken igjen, men synes det hele var ubehagelig.

Under det påfølgende dåpsselskapet ble dette naturligvis viet en del oppmerksomhet.

Skuffet

- Mange familiemedlemmer var veldig skuffede. Vi lever tross alt i 2014, hvor man ofte hører snakk om at kirken skal være så åpen og inkluderende. Det var omgivelsene som reagerte på det først, og jo mer vi tenkte på det, jo mer skjønte vi at dette var urett, sier hun.

At saken nå har blitt omtalt i flere medier er takket være at noen av gjestene i dåpen skrev leserinnlegg om opplevelsen. Videre ble Lindbak oppring av sin lokalavis, og familien valgte å gå ut med kritikken i håp om at andre skal slippe å oppleve det samme.

- Vi tok ikke direkte kontakt med kirken etter gudstjenesten, men presten har selv sendt et brev og bedt om unnskyldning, forteller hun.

- Kommer du til å besøke denne kirken igjen?

- I likhet med de fleste andre så er jeg i kirken når det dreier seg om seremonier som dåp, konfirmasjoner og bryllup, så jeg skal ikke utelukke at jeg går dit igjen, men jeg kommer aldri til å velge samme prest til verken dåp eller bryllup, sier hun.

I etterkant av leserinnleggene og artiklene har de mottatt god støtte fra andre som også mener dette var urimelig.

- Folk tror ikke det de hører, og blir skuffede over kirken. Spesielt eldre folk. Det var tilbakemeldingene fra disse som gjør at vi ønsker å stå fram, for å vise at dette ikke er greit, sier hun.

- Skal ikke forekomme

Prost Brita Hardeberg i Fosen prosti forteller til Fosna-Folket at hun ønsker at alle skal føle seg velkommen i kirken.

- Jeg er klar over hendelsen, slikt skal ikke forekomme. Vi ønsker at alle skal føle seg velkommen i kirken. Barnegråt er veldig alminnelig, og det er ikke vårt ønske at prester skal gi beskjeder fra prekestolen, sier Brita Hardeberg i Fosen prosti, til Fosna Folket.

- Som den aktuelle prestens arbeidsgiver tar jeg ansvar for hendelsen og ønsker også på vegne av kirken å beklage det som skjedde, sier Brita, som i denne sammenhengen også uttaler seg for Nidaros bispedømme.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken