Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg så aldri at han tok dop

19 år etter sin død, trår River Phoenix frem i lyset igjen i sin aller siste filmrolle i «Dark Blood».

BERLIN/OSLO (SIDE2:) Det var svært spesielt da filmfotografen Edward Lachman, regissøren George Sluizer og skuespiller Jonathan Pryce stilte på pressekonferansen for «Dark Blood» under filmfestivalen i Berlin. Filmen, som er 19 år gammel, ble forlatt uferdig etter at River Phoenix plutselig døde kort tid før filmen var ferdig.

Da teppet gikk opp for filmen i Berlin torsdag, var det med to av filmteamet i så fremskreven alder at de gikk med stokker.

Et sjokk
31. oktober 1993 er en dato mange i Hollywood husker. Da ringte en svært oppbragt Joaquin Phoenix nødnummeret og fortalte at hans bror, River, hadde falt om utenfor Johnny Depps nattklubb, The Viper Room.

River Phoenix var ikke bare på toppen av sin karriere, han var kritikerrost og et stort ungdomsidol. Han ble regnet som den største unge skuespilleren i USA på lang tid. Han ble også regnet som et sunnhetens tempel offentlig. Sjokket var derfor stort da det viste seg at han døde av en overdose. I år etterpå ble Joaquin Phoenix plaget med nødsamtalen som fant sitt hjem på nettet.

HTML EMBED

Skuespiller Jonathan Pryce ble en av de siste som spilte mot stjerneskuddet Phoenix.

- Jeg har bare veldig gode minner om River. Vi tilbrakte dagene sammen og vi spiste middag sammen nesten hver dag. Jeg synes han var en fantastisk ung mann. Når jeg ser tilbake, kan jeg ikke skjønne at han var kun 23 år gammel. Jeg vil ikke snakke om ham på annen måte, men jeg kan si at alle ukene vi var sammen med ham i Utah, så jeg aldri at han brukte dop. Jeg er ikke en dopbruker selv, men jeg ville ha visst det. Så vidt meg bekjent så var han veldig klar på at han ikke ønsket å bruke dop. Jeg var svært glad i ham, sier Jonathan Pryce.

«Dark Blood» er historien om en ung, forstyrret enkemann som flytter ut i ørkenen etter at kona dør av komplikasjoner forårsaket av atomanfall. Da Jonathan Pryce og Judy Davis strander i ørkenen på biltur, henger Phoenix’ rollefigur seg på Davis og det hele utarter seg til å bli ganske ubehagelig for alle tre.

Regissør George Sluizer manglet en rekke viktige scener da skuespilleren døde. Sammen med investorene bestemte han seg for å legge ned filmprosjektet. I 2008 tok han det opp igjen, mest fordi det alltid hadde plaget ham og alvorlig sykdom fikk han til å innse at tiden var inne.

- Mye av stoffet var forsvunnet eller det var ufullstendig. Jeg hadde noen bilder uten lyd og lyd uten bilder. Jeg har satt sammen filmen slik at den på en måte som både vil være underholdende og riktig, sier George Sluizer.

Ja fra moren til River
Familien til River Phoenix sa ja til at filmen kunne gjøres ferdig.

- Vi har vært I kontakt med River Phoenix’ mor, og hun ønsket oss lykke til med filmen, sier George Sluizer.

«Dark Blood» fremstår som en uferdig film. Der det ikke finnes bilder og scener så berettes hva som skulle ha vært. Men kameramann Ed Lachman husker spesielt godt de siste scenen som han fotograferte med River Phoenix.

- Det siste scenen med River tok vi fire ganger. Da George sa kutt, så gikk kameraet fortsatt. Da vi slo av lyset, ble River stående igjen som en silhuett., han ble som et spøkelse. Dessverre så er den filmrullen blitt borte, sier Edward Lachman.

Kommentarer til denne saken