Gå til sidens hovedinnhold

Dårlig børsdag i Oslo

Faren for økonomisk nedtur i USA skremmer aksjehandlerne.

Det bar rett ned på Oslo Børs etter at oljeprisen duppet godt under 96 dollar fatet.

NA24 - din næringslivsavis

Da USA åpnet handelen fortsatte salgspresset fra fredagen og forsterket nedturen. Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,62 prosent til 467,74 poeng.

Spår økonomisk nedgang
Den amerikanske økonomien er på vei inn i en resesjon og investorene burde selge dollar ettersom de globale valutaene svekkes, mener den kjente investoren Jim Rogers. Det er han ikke alene om å mene. Tilhørerne til en hardlanding i USA blir stadig flere, og holdningen ble forsterket etter alarmerende vekst i ledigheten. Fredag kom tallene som viser at ledighetsraten økte til 5 prosent i desember. Det er en oppgang fra 4,7 prosent i november og godt over forventningene på 4,8 prosent.

Resesjon er økonomisk nedgang som varer over tid og skremmer vekstopptatte økonomer. Økningen i ledigheten, det skremmende svake amerikanske boligmarkedet samt usikkerheten i finansmarkedet kan slå uheldig ut for forbruket til både privatpersoner som bedrifter. Forbruk er drivkreftene i en hver økonomi er således svært viktig for beslutningsprosesser. Forventninger om dårligere tider gjør bedrifter og husholdingene mer forsiktige og dermed bruker mindre penger får å forebrede seg på smalere tider.

Rogers sier til Bloomberg at den forestående resesjonen vil bli en av de verste på lenge, og er spesielt negativ til utviklingen i valutamarkedet.

Kraftig fall i oljeprisen
Spekulasjoner om at etterspørselen etter olje vil bli kraftig kuttet hvis USA trer inn i en varig økonomisk nedgangsperiode sendte kontraktene på nordsjøolje rett ned. Nedgangstider kan medføre mindre forbruk av bensin og dermed reduseres behovet for råolje også. Like etter at Oslo Børs stengte kostet kontraktene med levering i februar 94,50 dollar fatet. Det er en nedgang på 2,4 prosent.

StatoilHydro falt 1,88 prosent til 161,90 kroner, mens REC endte ned 3,68 prosent til 249 kroner. Sistnevnte har havnet på en liste over de 30 beste aksjene i verden. Det er analytikerne i Standard & Poors som har satt opp den listen.

Verre gikk det med Norsk Hydro. Aksjen raste 4,94 prosent til 67,30 kroner og 2008 fortoner seg som et mareritt for aksjonærene. Så lang har aksjen falt med 13,3 prosent i år etter at aluminiumsprisene fortsetter ferden nedover. Cruiserederiet Royal Caribbean Cruise Lines falt 4,31 prosent til 200 kroner.

Oppløftende aksjer
Det var mer fart i Yara som steg 2,65 prosent til 271 kroner. Carnegie har jekket opp kursmålet i aksjen til 300 kroner fra 263 kroner og gjentar ifølge Reuters sin «outperform»-anbefaling. I løpet av dagen har Yara satt ny toppnotering med 274,50 kroner per aksje. Det verdsetter Yara til over 80 milliarder kroner.

Seismikkselskapet TGS Nopec har sendt ut et positivt resultatvarsel. Markedet har vært sultefôret på gode nyheter fra TGS, men nå kan de varsle at omsetningen vil havne på rundt 168 millioner dollar i fjerde kvartal. For året sett under ett havner driftsinntektene på rundt 453 millioner dollar og det er ny rekord for selskapet. Markedet svarer med å sende aksjekursen opp 14,17 prosent til 84,60 kroner.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis