Gå til sidens hovedinnhold

Dårlige idéer som ikke gir deg jobb

I overfloden av gode jobbsøkertips som skal bringe oss nærmere drømmejobben, kan et par råd om hva som ikke gir deg jobb virke enklere å håndtere.

Det finnes mange gode råd for hva du kan gjøre for å havne så langt opp på listen som mulig når du søker jobb, men det finnes også en god del ting du absolutt bør holde deg unna. Femme.no gir deg tipsene:

CV-er og søknader på sterkt farget papir med pålimte klistremerker og glitter

Jobben skal være temmelig spesiell for at du skal kunne dra dette i land. Mange arbeidsgivere setter pris på kreativitet, men alt har en grense. Sjansen er meget stor for at du vil bli oppfattet som totalt useriøs. Og selv om du har mange "artige" fonter tilgjengelig på pc-en din, betyr ikke det at CV-en er stedet å leke seg med disse på. (NB! Comic Sans MS er verdens styggeste font og må aldri brukes til noe som helst.)

Håndskrevne søknader

Det er etterhvert blitt slik at man kommer i kontakt med datamaskiner i en eller annen form i de fleste jobber som foregår innendørs. Det holder ikke å skrive at du er datakyndig, du må også bevise det i form av en søknad som ikke er skrevet med dine kråketær. Har du ikke pc selv, kan du låne en av en venn eller få bruke en maskin hos Aetat.

Argumenter av typen "alle sier at jeg er flink til å..." i søknaden

Den potensielle arbeidsgiveren kjenner ikke "alle". Med mindre dette går på rent personlige egenskaper, bør du droppe å bruke slike argumenter. Hvis du er flink til noe, fremlegg bevis for dette i form av skolegang, arbeidserfaring, diplomer eller annen dokumentasjon. Hvis du ikke kan det, må du nøye deg med å si at du har en sterk interesse for emnet.

Masing

Jo, du må gjerne følge opp søknaden din med en telefon for å sjekke at søknaden er mottatt, og gjerne spørre om hvor lang tid de regner med å bruke på ansettelsesprosessen. Men med mindre noe helst spesielt skjer, bør du la det ligge etter det. Å ringe hver dag for å høre hva som skjer, er ikke noen stjerneidé. Ikke mas. De fleste arbeidsgivere er proffe, og vil la deg få vite hva som skjer. Blir du ikke valgt ut, får du brev med papirene dine i retur. Slapp av.

Pussig oppførsel på jobbintervjuer

Det kan hende at dagen for intervjuet kræsjer med noe annet. At du må ha på mobiltelefonen hvis du skal delta på intervjuet i det hele tatt fordi du venter verdens viktigste telefon, at du må ha med deg hunden din eller barna dine eller kanarifuglen din fordi du må reise et annet sted umiddelbart etterpå, at du føler deg dårlig og muligens må kaste opp midt under intervjuet. Ta ansvar. Ring og beklag situasjonen, forklar det hele på en rolig og saklig måte, og spør om du kan få komme en annen dag, eller eventuelt på et annet tidspunkt. Ikke sats på at det skal gå bra – før du vet ordet av det, sitter du der og spyr utover bordet mens mobiltelefonen din ringer og kanarifuglen flykter fra buret og stjeler sjefens tupé. De fleste arbeidsgivere vil være fleksible og gi deg en ny sjanse.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken