Gå til sidens hovedinnhold

Nå får du bedre Windows Vista

Gigantoppgradering endelig klar på norsk. Vi har testet!

Nå er den her, og vi har installert, forsøkt å lage problemer, vært vanskelige og stukket SP1 med en pekefinger i skulderen helt til det må ha vært passe irriterende. La oss begynne med begynnelsen. Nedlastingen kan nok være relativt treg i disse dager på grunn av pågangen, og selv med en god bredbåndslinje må du forberede deg på en tålmodighetsprøve.

Les også:
- Nå kan du oppdatere Vista
- Ny Windows om to år
- Vista-funksjon skapt for å irritere

Selve installasjonen er til og med enda mer tidkrevende, og på vår relativt kraftige testmaskin, tok denne prosessen over 45 minutter. Dette er imidlertid ikke uvanlig for denne typen oppdateringer, men bare vær bevisst på at du ikke starter prosessen rett før du skal levere den viktige rapporten til sjefen din.

Det som er viktigst er selvsagt hva som er nytt, og om noe av det nye lager problemer og krøll for deg som bruker. Vi har stort sett installert, avinstallert programmer som er mest vanlige for semiavanserte brukere, og hvis man vet at man bruker nisjeprogrammer bør man gjerne vente til vi har fått prøvekjørt i ytterligere noen uker.

Lite problemer
Overraskende nok opplevde vi ingen problemer når det gjelder kompabilitet og krasj blant de rundt 20 forskjellige programmene vi testet. Alt gikk som det alltid har gjort, og det virker som om manges frykt for dette kanskje kan være overdrevet. Microsoft påstår at ytelsen vil forbedres med 20-25 prosent, men vi merket ingen merkbar forskjell på vår maskin.

Det som er positivt med SP1 er hvordan den rensker ut et av Vistas store problem, at Internet Explorer, Kalender og Media Player for mange krasjer konstant. Jeg har selv hatt store problemer med dette på alle mine tre maskiner, men nå fungerer det utmerket. Bare dette kan være verdt nedlastingen og eventuelle usikkerhetsmomenter hvis man sliter med samme problem.

Er du en av dem med mange forskjellige harddisker og partisjoner, og flytter store mengder data, vil også SP1 være kjærkommen. Nå kan alle defragmenteres samtidig, og man slipper å ta de en etter en. Det nye systemet exFAT erstatter FAT32, og dermed kan alle som har problemer med dagens fire GB begrensningen på overføring av enkeltfiler til USB kose seg. Praktisk nå som minnepinner vokser i lagringskapasitet i en rasende fart.

Positivt overrasket
Konklusjonen er todelt. Jeg er egentlig positivt overrasket, men så hadde jeg ikke veldig høye forventninger. Det er mange av elementene i oppdateringen som aldri vil merkes av normale brukere, verken hjemme eller i jobb, men for noen proffbrukere og utviklere vil det nok være positivt. Det er også lagt inn en rekke nyttige nye funksjoner, men det meste er ganske marginalt. Foreløpig virker det ikke som om det finnes problemer for bruker opp til et semiavansert nivå, men er du skeptisk kan det kanskje lønne seg å vente til prøvekaniner over hele verden har fått gjort sine erfaringer.

Vista SP1 er med andre ord en oppdatering du overhodet ikke behøver for enhver pris, men noen vil nok finne den nyttig. Vi kommer selvsagt tilbake med ytterligere erfaringer etter mer tid, og oppdatering på flere maskiner med vidt forskjellige konfigurasjoner.

NB: Vi har så langt ikke hatt mulighet til å måle Microsofts data om de økte hastighetene knyttet til flytting av data.

Den norske versjonen av oppdateringen klokker inn på 544 og 873 MB, for henholdsvis 32 og 64-bit versjonene. Foreløpig er ikke oppdateringen tilgjengelig via Windows Update, men dette vil bli tilgjengelig i løpet av kun kort tid.

Du kan også laste den ned manuelt her:
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=no&FamilyID=f559842a-9c9b-4579-b64a-09146a0ba746

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken