- Barn har faktisk en trippel bachelor i databruk og Internett før de begynner å studere, sier Camilla Tepfer i inFuture til NA24.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Tepfer viser til ferske tall fra en undersøkelse i USA hvor barn har utrolig gode kunnskaper på å løse vanskelige oppgaver kreativt gjennom all spilling.

Nyttig kunnskap
Den amerikanske undersøkelsen viser at barn i den såkalte generasjon Y, født i perioden 1981-1995, har 10.000 timer med dataspill og 5.000 timer foran skjermen på nett før de begynner på college i alderen 20-23 år.

- Det er ingen grunn til å tvile at det er helt like tall i Norge, sier Tepfer.

En bachelorgrad fra en høyskole er på 6.000 timer. Bachelor er en universitetsgrad som deles ut etter første syklus med høyere utdannelse. Den ble innført i Norge i 2003 og tildeles etter tre års studier eller 180 studiepoeng.

- Dermed har disse barna en trippel bachelor i dataspill og Internett, så ikke hold ungene unna dataspill sier Tepfer.

Hun mener den norske skole må prioritere dette feltet for interaktiv læring i skolen. Det kan gi enorme gevinster med kreative løsninger på alle plan i arbeidslivet, ifølge Tepfer.

48 prosent
Hun forteller at studenter ved Harvard University, som har spilt Wii, var 48 prosent bedre på kreative kunnskapsteknikk enn de studenten som ikke hadde spilt.

Wii er Nintendos nestegenerasjons spillkonsoll. Det ble første gang vist fram på E³-messen i Los Angeles 2005. Den gikk inntil april 2006 under kodenavnet Nintendo Revolution. Navnet Wii uttales likt som det engelske ordet «we»: Dette for å symbolisere konsollens inkluderende natur. Nintendo ønsker med Wii å bryte ned muren mellom spillere og ikke-spillere og med dette skape en omveltning i videospillindustrien.

Medietilsynet
Barneombudet jobber ikke mot barn og deres bruk av spill på nettet.

- Vi har dessverre ikke kapasitet til å dekke dette området og anbefaler deg å kontakte Medietilsynet, sier rådgiver Kari Stenquist hos Barneombudet til NA24.

Medietilsynet har vært med på stortingsmeldingen når det gjelder spill.

- Vi er positive til spill, sier prosjektleder Thomas Hepsøe hos Medietilsynet til NA24.

Medietilsynet har sine helt klare anbefalinger på hvordan foreldre bør forholde seg til barn som spiller veldig mye.

Barna er ekspertene
- Engasjer deg i barnas spillverden, og snakk sammen om det barna opplever, og ikke minst spill med dem, sier Hepsøe til NA24.

- Når det gjelder spill er det ofte barna som er ekspertene. Du kan lære mye av barna, som sitter med mye kunnskap om spill, fortsetter han.

Hovedreglene fra tilsynet er å inngå avtaler med hvor mye barna kan spille, og plasser datamaskinene synlig. Det kan også være lurt med avtalte pauser.

- Selv om du ikke spiller selv, kan du godt være et forbilde. Innta en holdning om spill og snakk med barna dine om det, sier prosjektlederen til NA24.