For noen år siden var virus og ormer kjempestore problemer. De slettet filene våre, de skapte masse plagsomme pop-ups, spamme deg full av meningsløse, likelydende e-poster, de fikk datamaskinen til å skru seg av hele tiden - eller kanskje enda verre: De kunne gjøre det nærmest umulig å skru av datamaskinen.

Les også: Tidenes verste virus

Mye skummelt, lite oppstyr
Denne typen problemer opplever vi ikke lenger. Det har de siste ukene vært mye oppstyr rundt den såkalte «Conficker»-ormen, men selv denne saken som har infisert millioner av datamaskiner verden over har ikke plaget brukerne av de infiserte datamaskinene med noe som helst.

Den store majoriteten av dem som er infisert med denne ormen, og de fleste andre sikkerhetstrusler, er lykkelig uvitende om at det er noe som helst galt med datamaskinen sin - og at datamaskinen egentlig er en «zombie» i et «botnet».

Du vet sjelden at det er noe galt
Og en av de mest vanlige måtene å få omgjort datamaskinen din til en «zombie» er ved en såkalt «drive by download», der du kan bli infisert bare ved å besøke en nettside. I enkelte tilfeller kan den infiserte nettsiden være noen av verdens største og mest anerkjente nettsteder. Blant annet har alle de store norske nettstedene på et eller annet tidspunkt vært med på å spre skadelig programvare gjennom infiserte reklamer.

De som jobber med sikkerhetstrusler på internett mener at situasjonen aldri har vært verre enn i dag. Symantecs store årlige sikkerhetsrapport som ble lagt fram i forrige uke viser blant annet at det i 2008 ble oppdaget flere skadelige former for programvare enn alle tidligere år sammenlagt.

Hva betyr egentlig alt sammen?
Men hva er egentlig en zombiemaskin - og hva er et botnet? Og hvordan blir datamaskinen din infisert gjennom «drive by downloads»? Og hvorfor er det god butikk å gjøre slik? Dette er alle spørsmål som det kan være lett å stille seg, men ganske så vanskelig å gi et forklarlig svar på.

Heldigvis ser det nå ut til at Symantec nå har funnet nøkkelen for å forklare alt dette på en både enkel og morsom måte gjennom noen korte animerte videosnutter. Litt saftig reklame for seg har de også klart å snike inn i slutten av hver videosnutt, men for nøytralitetens skyld bør det nevnes at det finnes mange konkurrenter som tilbyr tilsvarende produkter - som for eksempel F-Secure, Norman, McAfee, NOD32, Trend Micro og en rekke andre.

Phishing:

HTML EMBED

Botnets og zombie-maskiner:

HTML EMBED

Undergrunnsøkonomien:

HTML EMBED

Drive-by downloads:

HTML EMBED