(SIDE2): Å treffe nye mennesker ved å bruke apper, er stadig mer populær. Tinder er defintivt den største av date-appene i Norge, med over en halv million brukere. Men stadig flere apper kommer til, som Bumble, Heaps, Hinge og Happn.

Sistnevnte har vokst raskt siden appen kom i april i fjor, og har nå 160 000 profiler registrert i Norge. Den minner om Tinder, men radiusen på dem du får opp er begrenset til 250 meter.

LES også: Dette ordet ødelegger Tinder-sjansene dine

Topp 10

Happn har undersøkt hvem som er de mest populære på date-appen, de med flest såkalte «charms» eller lieks. Oslo-jenta Ida (32) er den mest populære av kvinnene. Til Side2 sier hun at det synes hun er hyggelig og tar som et kompliment.

Hun har vært på Happn siden sommeren, og er relativt «ny» på app-dating - på vårparten i fjor var hun også på Tinder, men har droppet det.

- Jeg har ikke vært så aktiv. Jeg har brukt Tinder litt, men jeg synes Happen er mer oversiktlig, og jeg synes folk lyver mindre på bildene, sier hun til Side2.

- Det har vært noen dater innimellom, men man håper jo at man skal treffe noen på den gamle måten. Samtidig er dette en veldig fin måte å treffe folk på, særlig når man har fylt 30 år og man ikke er like ofte ute på byen lenger. Det er et litt mer seriøst sted å treffe noen, enn klokka 02.50 på en bar, ler hun.

Andreas (30) er den som har fått flest såkalte charms, eller likes, av gutta. Det synes han er overraskende, men også smigrende.

Som Ida, var også han først på Tinder, for rundt to og et halvt år siden. Happn tok han i bruk i et lite år – til han i vinter ble sammen med hun som nå er kjæresten hans. Andreas møtte henne på den «tradisjonelle» måten, og har nå slettet Happn-profilen sin.

- Jeg hadde ikke noe uttalt mål med bruk av dating-apper. Som for mange andre var det bare for moro skyld. Jeg var ikke på desidert kjærestejakt, men tok ting som de kom. Hvis jeg møtte noen som var veldig interessante så var jeg ikke fremmed for tanken, forteller han til Side2.

Færre dater

Han sier at ut fra hans erfaring, er det ikke så mange møter eller dater det blir, som man kanskje skulle tro.

- Det er overraskende hvor få av de man matcher med man faktisk ender opp med å møte. Enten er det ingen som tar initiativet og skriver først, eller så får man aldri svar på første melding, eller så renner samtalen ut i sanden. Ergo har jeg ikke vært på veldig mange dates gjennom dating-apper, og har dessverre ikke noen juicy historier om psykopatiske damer eller noe sånt. Alle jeg har møtt har vært normale, oppegående jenter som jeg har hatt varierende kjemi med.

Den oppfatningen underbygges av det Ida forteller: Hun sendte sin første «charm» i januar, altså etter å ha vært på appen et halvt års tid.

Men da klaffet det også.

- Han dater jeg fortsatt, så jeg er vel ikke helt singel, sier hun og oppfordrer:

- Jenter må tørre å like først, ikke bare sitte og vente på at guttene skal ta initiativ. Det er like viktig å vise interesse når man er jente, mener hun.

LES også: Dette er de mest populære yrkesgruppene på Tinder

Bakgrunnssjekk

Med date-appene har det også fulgt ubehageligheter. I fjor økte antallet anmeldelser av seksuelle overgrep på slike dater. Politiet har derfor bedt brukere av slike apper om å være forsiktige når de møter fremmede.

Ida trekker frem at man på Happn kan se hvem man har som felles kjente. Det har hun brukt mye.

- Jeg har gjort litt research på forhånd før dater; har vi felles venner så sjekker jeg med de om han er ok. Har vi null felles kjente blir jeg litt skeptisk, jeg har aldri datet noen uten at vi kjenner samme folk. Det er kanskje å være over-skeptisk, men man skal ha litt respekt for at det kan finnes noen raringer der ute. Det er bedre å sjekke på forhånd, som å stalke Facebook-profilen, enn å la være. Det er min erfaring, seir hun og forteller at hun bare har hatt positive dater så langt – i motsetning til noen av venninnene.

LES også: Var lei av slibrige forslag - startet datingside der sex ikke er lov på første date

Ærlige bilder

Hva som gjør at hun er så populær er Ida usikker på, men hun mener hvordan man presenterer seg har mye å si for suksess eller ikke, når man vil møte noen.

- Jeg tror det viktige er å ha en allsidig profil. Mange prøver å skape et image, de har bare fjellbilder og slikt. Det er lurt å ikke lyve på bildene, dropp solbriller og mye stæsj. Jeg har venninner som har møte fyrer som de sier de ikke hadde kjent igjen ut fra bildene på profilen. Vil du møte noen så er ikke det riktig fremgangsmåte.

Det samme rådet har Andreas, som heller ikke kan si hvorfor nettopp han har vært så populær.

- Det har jeg ikke noe godt svar på. Jeg hadde ikke noen «strategi» i valg av bilder eller tekst, men jeg tror generelt at folk ikke blir imponert av bilder hvor man poserer, det være seg jenter med duckface eller gutter i bar overkropp. Finn bilder der du smiler og er glad, så er mye gjort.

LES også: 10 grunner til at du droppes på Tinder