Gå til sidens hovedinnhold

- Mennesker er pest på jorden

- Befolkningsveksten må kontrolleres, mener den ikoniske programlederen.

(SIDE2): Sir David Attenborough (86) har i årtier reist verden rundt til noen av de mest avsidesliggende steder for å vise TV-tittere spennende, skremmende og mystiske dyr.

Plassmangel
Til den britiske avisen The Telegraph snakker han om sin uro for hvordan menneskene behandler jorden.

Han mener at menneskene truer både sin egen eksistens, og andre arter ved å bruke opp verdens ressurser. Attenborough sier til avisen at den eneste måten å redde menneskeheten fra hungersnød og redde dyr og planter er å begrense befolkningsveksten. Vi er en pest på jorden, mener han.

- Det er ikke bare klimaendringene vi sliter med, det er rett og slett plassmangel - steder å dyrke mat for denne enorme horden av folk. Enten begrenser vi befolkningsveksten eller så vil den naturlige verden gjøre det for oss, og den naturlige verden gjør det for oss akkurat nå, understreker han med i sitt dystre verdensperspektiv.

Attenborough har vært høy beskytter av Optimum Population Trust, og lenge kjempet for sexundervisning og andre måter man kan stagge befolkningsveksten. I 2011 ble vi sju milliarder på jorden, og i mars i fjor bikket Norge fem millioner innbyggere.

Hungersnød
Programlederen trekker hungersnøden i Etiopia fram som eksempel på hva som skjer i verden.

- Det er for mange mennesker der, og de kan ikke ta vare på seg selv og det er ikke en umenneskelig ting å si. Det er tilfelle. Inntil menneskeheten klarer å redde seg selv, og få et samordnet syn på planeten vår, så kommer det bare til å bli verre og verre, mener 86-åringen.

Med noen av verdens mest opplysende natur- og dyreprogram i sekken tror Attenborough nå at tiden for programledere i slike serier er over. Større bruk av små og store kameraer i naturen kan stå for presentasjonen.

- Jeg tror ikke det er bruk for en ny Attenborough, sier han.

Serien hans «Life on Earth» fra 1979 er fremdeles aktuell, og vises på nytt på den britiske kanalen BBC2. Serien på totalt ti dyrelivprogram ble kreert av ham selv, men han har kommentert åtte store prisbelønte natur- og dyrelivdokumentarer, blant dem den britiske versjonen av «Planet Earth».

Reklame

Treningsklokker og wearables: Topp 10 smartklokker 2021

Kommentarer til denne saken