Daybreakers - Australia/USA 2009. Regi: Michael og Peter Spierig. Med: Willem Dafoe, Isabel Lucas, Ethan Hawke, Sam Neill, Claudia Karvan, Jay Laga'aia, Michelle Atkinson, Emma Randall

Aldersgrense: 15 år

«Daybreakers» presenterer en verden ikke ulik den de mest vampyrfiendtlige folkene i «True Blood» frykter. Vi skriver 2019, ti år etter epidemien som har gjort nesten hele jordens befolkning om til vampyrer. Blod er mangelvare, så til de grader at en del har begynt å stilne den intense blodtørsten ved å drikke av andre vampyrer, eller til og med av seg selv.

Å være vanlig dødelig i et slikt miljø er åpenbart ikke noen søndagstur i parken.

Ethan Hawke spiller en laboratorieforsker som er blitt vampyr mot sin vilje, og som arbeider med å finne fram til et kunstig substitutt for den ettertraktede kroppsvæsken. Helt til han støter på en liten gruppe mennesker anført av en sylharry Willem Dafoe, som introduserer ham for en helt annen løsning på den globale tørstekatastrofen.

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

Kanskje får vi snart nok av alle disse vampyrene i populærkulturen. Eller kanskje ikke. Blodsugerne i «Daybreakers» er i alle fall ganske annerledes enn de følsomme pinupene i «Twilight»-serien.

I dette dunkle universet er det vampyrene som utgjør de grå massene, gjerne ikledd skjorte, slips og nøkkelkort til et storkonsern med lysskye hensikter. Mens de som har tydd til de mer desperate næringsveiene har blitt forandret til noen mannevonde, flaggermusaktige beist.

I begynnelsen kan «Daybreakers» virke litt seig og svulstig, men ganske raskt åpenbarer det seg en film som ikke pretenderer å være noe mer enn den er. «Daybreakers» er rett og slett en kul b-film, av typen som vanligvis kommer rett på hjemmekinomarkedet. I seg selv en grunn til å gå og se den på ordentlig kino.

I tillegg til at Ethan Hawke gjør en sympatisk figur i hovedrollen, virker det som Sam Neill og Willem Dafoe koser seg med sine nokså ekstreme, ikke så rent lite stereotype figurerer. Dessuten byr fortellingen på noen overraskende vendinger og noen frydefullt ubehagelige øyeblikk.

Filmskaperne holder heller ikke tilbake på blod og gørr. Til tider er filmens spesialeffekter så åpenbart digitale at man lurer på hvorfor man ikke kan styre karakterene selv, men så er det da heller ikke alle filmskapere som har like mye å rutte med som James Cameron. Til tross for sin i overkant Play Station-aktige estetikk, fungerer «Daybreakers» utmerket på sine relativt beskjedne premisser.

«Daybreakers» er på ingen måte stor filmkunst. Historien kan riktignok fortolkes til å handle om hvilken som helst av de mange forsvinnende ressursene vi mennesker har gjort oss avhengige av, men filmskaperbrødrene Spierig er først og fremst opptatt av å skape mørke og iskalde vampyrgrøss. Og det kommer de langt med, selv om filmen deres neppe vil få evig liv.

SE VIDEO AV DAYBREAKERS

HTML EMBED
video_embed(12975,1);