Smarte Penger har gjennomgått forsikringsjungelen og plukket ut de unødvendige forsikringene. Du kan spare noen tusenlapper pr år om du takker nei til dem.

Derfor skal du kun prioritere må-ha-forsikringer

I prinsippet er ikke forsikring lønnsomt. Du kan alltid forvente å tape på å tegne en forsikring. Rent matematisk taper du 30 kroner pr 100 kroner i et forsikringsprodukt. De 30 kronene går til fortjeneste, administrasjonskostnader og for å dekke svindel. De resterende 70 kronene er erstatningsutbetalinger til kundene. En forsikring er altså en investering med minus 30 prosent i årlig avkastning.

At du «taper» på å forsikre deg betyr ikke at du skal droppe det. Men det betyr at du kun bør forsikre deg mot hendelser som har store økonomiske konsekvenser deg, er Smarte Pengers råd.

Du bør forsikre din arbeidskraft, barnas fremtidige arbeidsinntekt, huset, bilen, hytta og innbo. Å bli varig arbeidsufør gir et enormt økonomiske tap. En uføreforsikring er derfor helt nødvendig, både for voksne og barn.

Og da bør du droppe småforsikring av bagateller du har råd til å erstatte.

Her er forsikringene du bør droppe:

1. Forsikring mot arbeidsledighet i strømavtaler

Mange av strømleverandørene som markedsfører seg offensivt har også de dårligste strømavtalene, har Smarte Penger tidligere påvist. Strømavtaler som har ord som «garanti» eller «fordelspakke» skal man holde seg langt unna.

Flere av dem tilbyr forsikring mot sykdom og arbeidsledighet, at du slipper å betale strømmen (ikke nettleien) inntil 4 måneder. Med en strømpris på 30 øre pr kWh utgjør den en erstatning på 1.000-3.000 kr. Er du syk mindre enn ett år er du uansett dekket av NAV og arbeidsgiver. Blir du langvarig syk og kanskje ufør, er det kun en uføreforsikring som delvis kan dekke opp de økonomiske konsekvensene. Da taper du flere hundre tusen kroner årlig. Og et erstatning som gir deg en tusenlapp eller to blir en dråpe i havet. Like lite hjelper den mot arbeidsledighet.

Årsaken til at strømforsikringen dukket opp er press på marginene. Leverandørenes fortjeneste på strøm kom nemlig under et voldsomt press da strømprisene ble offentliggjort på Konkurransetilsynets nettsider.

-Da ble markedet gjennomsiktig og prisene enkle å sammenligne. De store kraftleverandørene svarte med å tilføre overprisede overflødigheter i strømavtalene. Da oppnådde de to ting. Kunden fikk en opplevelse av merverdi og strømproduktene deres ble diskvalifisert fra Konkurransetilsynets liste slik at de unngikk de å bli prissammenlignet, sier ansvarlig redaktør i Smarte Penger Rune Pedersen.

2. Forsikring av flybilletten/reisen

Enkelte reisebråer på internett tilbyr flykonkursforsikringen. Det er et helt unødvendig produkt. Betaler du med kredittkort er du uansett sikret mot flykonkurs. For de fleste reiser er dessuten beløpet såpass lite at konsekvensen for privatøkonomien ikke er stor nok til at forsikring kan forsvares.

Også avbestillingsforsikring hos flyselskapene/reisebyråene på nett er unødvendig for de aller fleste. Svært mange har helårs reiseforsikring og da er avbestillingsforsikring en del av forsikringen. Dessuten har de fleste kredittkort gratis reiseforsikring/avbestillingsforsikring dersom mer enn halvparten av reisen betales med kortet.

Enkelte tilbydere på nett gir kundene følgende valg: Enten det forhåndsavkryssede «ja, jeg ønsker reiseforsikring» eller «Jeg tar sjansen uten». Ikke bare unnlater tilbyderen å minne kunden på at de fleste tross alt har reiseforsikring selv. På finurlig vis leder ordlyden bort tankene fra forsikringene du allerede har.

3. Trygghetsforsikring

Alle som handler hos de store elektrokjedene blir tilbudt trygghetsforsikring. Disse skal forsikre deg mot uflaks, at kjøleskapet kanter, at du mister hårføneren i gulvet slik at den knuser, at du kanter kaffen over PC-tastaturet, osv. Alt annet er du allerede forsikret gjennom innboforsikringen (tyveri og brann), reiseforsikringen (tyveri) og gjennom forbrukerkjøpsloven (fabrikasjonsfeil).Les mer om trygghetsforsikring.

En kostnad på bare 1.000-5.000 kroner bør man ta på egen risiko. Utgiften utgjør mindre enn en liten reparasjon på bilen når døren er ripet opp av et uhell.

I det lange løp betaler du egentlig dyrt for å unngå irritasjon. Skulle du forsikret hver enkel gjenstand du eier mot uflaks, ville du årlig betalt mange titusen kroner.

4. Veihjelp hos bilorganisasjoner

Veihjelp markedsføres som en medlemsfordel, men er i praksis en forsikring.

Det er ikke enkelt å ha full oversikt over vilkårene i forsikringene. Men tar du en sjekk, er det godt mulig du er overforsikret på veihjelp og kan spare deg for en 500-1.000 kroner i året.

De aller fleste bilforsikringer har veihjelp innbakt i kasko- eller delkaskoen. Og veihjelpen kan du heller ikke droppe i forsikringen. Med andre ord: Nesten alle har allerede veihjelpsforsikring i dag. Kjøper du nybil får du enda en veihjelpsforsikring gjeldene i ett til tre år.

Har du veihjelp gjennom NAF, KNA, Viking eller Falck er du dobbeltforsikret eller trippelforsikret. Har du et slikt medlemskap bare på grunn av veihjelpstjenesten, kan du absolutt droppe det.

Du betaler for eksempel 535 kr i året for veihjelp hos NAF (man kan velge medlemskap uten veihjelp). Forsikringen følger personen og ikke bilen. I de fleste bilforsikringene er det en egenandel på 500 kroner ved veihjelp. Men det er penger ut av bilvinduet å betale 535 kr årlig for å spare seg en egenandel på 500 kroner!

Eneste unntaket hvor veihjelpsmedlemskap matematisk kan forventes å lønne seg, er om du eier en gammel skranglekasse. Alle medlemmer betaler nemlig samme pris uavhengig av bilens alder. Det betyr at nybileierne subsidierer dem med gamle biler som oftere havarer.

5. Egenandel-reduksjon på leiebil

Å betale flere tusen kroner for å redusere egenandelen på leiebilen er muligens verdens mest overprisede forsikring, ifølge Smarte Pengers beregninger.

Dessverre blir man noen ganger ledet inn i en felle og har ikke så stort valg. Årsaken er priskonkurransen som internett har gitt. Når prisgjennomsiktigheten er stor, oppstår som regel dette fenomenet: Tilbyderne viser frem et lavprisprodukt på internett (og i prissammenligningstjenestene) som er ganske så ribbet. Deretter priser man opp tilleggstjenestene med skyhøye marginer.

Typisk viser egenandelen seg å være 20.000 kroner, men mot at man betaler 4.000 kroner elimineres eller reduseres egenandelen. Sett i forhold til sannsynligheten av å bulke bilen i løpet av de få dagene man leier bilen, er prisen for å krympe egenandelen enorm.

Smarte Pengers råd: Sats aldri på å avtale pris på egenandelreduksjon over disk når du henter bilen. Dersom leiebiltilbudet du søkte deg frem til på nett er uten mulighet til å redusere egenandelen på forhånd, styr unna. Og prisen bør naturligvis være lav.


Kalkulatorer:

Forsikringsbehovskalkulator
Beregner riktig forsikringsbehov. Det viktigste målet er å opprettholde en viss levestandard ved et dødsfall eller uførhetstilfelle.