(SIDE2): Du blir kanskje spammet ned med reklame for sider hvor du kan kjøpe medisiner på nettet du også? Vi bestemte oss for å sjekke innholdet i en av disse spam-mailene for å se hva vi faktisk har tilgang på.

Stort utvalg
Vi testet siden «Discount Pharmacy» som er en amerikansk side, men som leverer varer til hele verden. Her kan du blant annet kjøpe beroligende midler, midler mot ereksjonssvikt og slankemidler som kun kan kjøpes med resept i Norge. Sjekk listen og hvilke alvorlige bivirkninger du kan bli utsatt for.

Dette kan du blant annet kjøpe:

Viagra - Middel mot ereksjonssvikt

Bivirkninger: Pasienter som har hjertesykdom skal ikke bruke dette fordi det ikke skal blandes med nitroglyserin- preparater. Dette må klareres med legen. Det kan i verste fall føre til hjertesvikt.

Tramadol - Kraftig smertestillende legemiddel. Kan sammenlignes med paralgin forte.

Bivirkninger: Farlig sammen med alkohol, kan gjøre deg trøtt, kvalm og svimmel. Du kan også få lavt blodtrykk, allergiske reaksjoner og det fins en tilvenningsfare.

Cialis - Middel mot ereksjonssvikt

Bivirkninger: Pasienter som har hjertesykdom skal ikke bruke dette fordi det ikke skal blandes med nitroglyserin- preparater. Dette må klareres med legen. Det kan i verste fall føre til hjertesvikt.

Xanax - Beroligende middel mot panikkangst. Det norske navnet på legemiddelet er xanor

Bivirkninger: Forstyrret hjerterytme, muskelkramper og ufrivillige bevegelserTilvenningsfare. Brukes for å dope seg ned og man har merket en økt popularitet blant misbrukere den siste tiden.

Phentermine - slankemiddel, med alvorlig bivirkninger. Dette er ikke godkjent i Norge.

Bivirkninger: Man kan få alvorlige problemer med både hjerte og lunger.

Levitra - Middel mot ereksjonssvikt

Bivirkninger: Pasienter som har hjertesykdom skal ikke bruke dette fordi det ikke skal blandes med nitroglyserin- preparater. Dette må klareres med legen. Det kan i verste fall føre til hjertesvikt.

Valium - Beroligende middel

Bivirkninger: Du kan ikke kjøre bil, tydelig tilvenningsfare.

Pillene koster som regel fra 2 dollar og oppover. per.pille.

I norge koster en slik pille 80 kroner.

Store beslag allerede
I de første tre månedene av 2007 har tollvesenet allerede beslaglagt 6500 tabletter beroligende midler. Og det er bare i Oslo og Akershus. I fjor ble det beslaglagt 19.000 enheter i samme region, og hittil i år har tollvesnet gjort 111 beslag av midler som står på listen over narkotiske stoffer eller doping. i fjor var det totale tallet på 288 beslag. Det tyder altså på at 2007 kan bli et rekordår i antall beslag av narkotiske stoffer eller dopingmidler som blir sendt fra utlandet til Norge.

- Vi beslaglegger mest valium-baserte legemidler. Beroligende midler som inneholder diazetan, sier rådgiver i Tollvesenet, Tore Westenes.

Ulovlig handel
Reglene fungerer på den måten at du har lov å bestille tre måneders forbruk av et legemiddel over nettet så lenge dette selges lovlig og uten resept i det landet du kjøper fra. Om du fysisk er i landet har du lov til å ta med deg ett års forbruk hjem.

Men det er ikke trygt å kjøpe legemidler på nettet uansett.

- Det er to problemer med å kjøpe disse legemidlene. Det du får er ikke nødvendigvis det du tror du får. Vi har hatt flere eksempler på at useriøse nettsteder sender ut medisiner som inneholder noe helt annet enn det som står på forpakningen.

- Vi hadde akkurat en sak hvor noen bestilte legemiddelet Xanax som skal være et beroligende middel. Det vedkommende fikk viste seg å være et legemiddel som blir brukt mot alvorlig sinnslidelse. Bivirkningene er forstyrret hjerterytme, muskelkramper og ufrivillige bevegelser, sier avdelingsoverlege i Statens Legemiddelverk, Steinar Madsen.

Useriøst og dyrt
Han mener det andre problemet med å kjøpe medisiner på nettet er at man kan komme i klammeri med loven.

- Du kan rett og slett få alvorlig trøbbel med tollmyndighetene fordi dette blir sett på som forsøk på smugling.

Det finnes en rekke useriøse firmaer på markedet, og Madsen mener du aldri kan vite om det er seriøst eller ikke.

- Et eksempel på en seriøs side er svenskenes apoteket AB som selger legemidler over nett. Ellers bør man ikke ta sjansen på å kjøpe noe som helst over nettet på denne måten mener han.

Prisene de utenlandske firmaene opererer med er ikke nødvendigvis billige heller. Men om de er det, blir du sannsynligvis lurt uansett.

Du kan bli anmeldt
- Hvis pillene er for billige er dette som regel et tegn på at de ikke inneholder det de utgir seg for, mener Madsen.

Reaksjonsformene til Tollvesenet vil være å beslaglegge de ulovlige medisinene og anmelde vedkommende til politiet.

LES OGSÅ: 10 tips for sikker netthandel