Gå til sidens hovedinnhold

- De har alltid prøvd å skape problemer

Kjell Magne Bondevik langer ut mot Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg og den rødgrønne regjeringen skal ha kommet frem til at de vil kutte skattene i budsjettet de legger frem 14. oktober, ifølge Dagens Næringsliv.

Det får tidligere statsminister og KrF-leder Kjell Magne Bondevik til å reagere.

- Det var veldig påfallende at det kom akkurat nå. Det må ses i sammenheng med de regjeringssonderingene som pågår, sier Bondevik til Nettavisen NA24.

Både bunnfradraget i formuesskatten og fribeløpet for arveavgiften økes til én million kroner. Som en følge av dette må det dekkes inn vel 2,2 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv (DN).

- Formuesskatten og arveavgiften er en viktig sak for de ikke-sosialistiske partiene, særlig Høyre. Den rødgrønne regjeringen prøver å svekke argumentene for en ny politikk og skape problemer, sier Bondevik.

- Helt klart taktisk spill
Han sier at dette helt klart er et taktisk spill.

- Hvis regjeringen hadde trodd at det var en god sak før valget, så hadde de sluppet det da. Det gjorde de ikke, for da hadde de svekket sin egen argumentasjon, sier Bondevik.

Også politisk analytiker Aslak Bonde mener at regjeringen legger ut feller.

- Det er inndekningen som er peket. Det er snakk om cirka to milliarder kroner. Det er så vanskelig for man må gå ut fra at skattelettelsene skal kompenseres med avgifts- skatteøkninger, slik Ap tradisjonelt har tenkt det, sier Bonde til Nettavisen NA24.

Venter flere feller
Han tror det lekkes flere småfeller i tiden som kommer.

- Ja, jeg venter flere. Det vil komme ut noe om hva slags kutt de vil innføre og økninger i skatter og avgifter, slik at man for et overblikk over hva den nye regjeringen må endre.

Den politiske analytikeren sier at målet kan være å sparke bena under en ny regjering.

- At det vil komme mer i denne fasen hvor Venstre og KrF skal avgjøre om de skal sitte i en regjering, med Høyre og Frp, er jeg sikker på, sier Bonde.

For når det gjelder disse avgjørelsene kan tidligere erfaringer spille inn.

- I hverdagen er penger det aller største problemet. Det aller verste for KrF og Bondevik-regjeringen var at de hadde gått med på skatteletter, som de i utgangspunktet var for, men som medførte utgiftskutt for kommunene, som for KrF var forferdelige. Det skeptikerne nå minner om er at selv om det er fornuftig med lavere formuesskatt så skal det kompenseres med økte skatter og avgifter, sier Bonde.

- Den koblingen der vil nok de rødgrønne passe på at hele tiden er høyt oppe i bevisstheten hos KrF og Venstre i tiden fremover, sier Bonde.

Les mer: - Kutter skatter for å ramme Erna

- Kjent taktikk fra Ap
Og Bondevik selv er ikke overrasket over at det kommer nå.

- Dette er kjent taktikk fra Ap. De bruker ofte kunnskap de sitter inne med fra regjeringen, for å skape problemer for etterfølgeren, sier han.

Og konkretiserer dette med en selvopplevd erfaring.

- Jeg husker veldig godt, da vi dannet Syse-regjeringen i 1989, at Ap formidlet informasjon om drøftingene med EU om EØS-avtalen, som de visste ville skape problemer, særlig i forhold til Sp. Vi fikk det midt i fanget på Lysebu, sier den tidligere statsministeren.

- Skyter seg i foten
- Er det råttent politisk spill?

- Jeg vil ikke kalle det råttent, men i dette tilfellet, tror jeg Jens & Co skyter seg selv i foten. Formuesskatten var en viktig sak i valgkampen, og nå kommer de med forslag som svekker egen argumentasjon fra valgkampen. Dagens lekkasjer viser at de sentrum-Høyre har hatt rett når det gjelder formuesskatten og arveavgiften, sier han.

- Tror du det vil komme en rekke lekkasjer de neste ukene, som vil gjøre det vanskelig for Erna & Co?

- Det kan godt hende at det kommer mer.

- La du ut noen snubletråder da du forlot statsministerposten?

- Jeg skal ikke fremstille meg selv som dydsmønster, men jeg kan ikke huske at vi la ut noe, sier Bondevik.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken