Gå til sidens hovedinnhold

- De har ikke lov

Kommunene har investert i risikoprodukter. Det er ikke lov.

- De har ikke lov å investere i risikoprodukter. Det sier seg selv at de har gjort, sier seniorrådgiver Tor Strand i kommunal- og regionaldepartementet til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Kommunal- og regionaldepartementet skal fortsatt vurdere lovligheten i det kommunen har foretatt seg da de gikk inn i avtalen med Terra Securities.

Kan gå ut over skolene
Selv om kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa tirsdag ettermiddag varslet omlegging av kommuneloven slik at det skal bli helt umulig å spekulere i kraftinntekter, er dagens regler klare. Det er ikke lov å investere i risikoprosjekter.

Etter at Terra Securities i dag sendte ut melding om at meglerhuset gir seg, kan kommunene tape alle pengene. Det kan gå ut over kommunale tjenester som barnehager, skoler og eldreomsorg.

- De risikerer i verste fall å måtte redusere tilbudet. Det er kommunens egen skyld. I ytterste konsekvens kan kommuner settes under statlig administrasjon. Det betyr at staten bestemmer hvilke regninger som betales eller ikke. Hvis kommunene har sølt med pengene slik at de må kutte i tjenestetilbud, det må være mye verre enn det. Det har ikke skjedd siden krigen, sier Strand.

- Ytterligere vanskeligere situasjon
Hos Kommunaldepartementet har presseavdelingen ennå ikke fått snakket med ministeren og har ingen uttalelse fra henne.

Hos Fylkesmannen i Nordland er det fortvilelse på vegne av de fire mye omtalte kraftkommunene. Men det skal fortsatt vurderes om kommuneansatte har gått ut over sine vedtekter ved å inngi seg på finansiell akrobatikk med Terra Securities.

- Kommunene har kommet i en ytterligere vanskelig situasjon hvor de prøver å finne en vei ut av uføret, sier avdelingsdirektør Roar Arne Kvitvik ved Fylkesmannen i Nordland til NA24.

Mange sa nei
Både Fylkesmannen og departementet avventer rapport fra Kredittilsynet. Kredittilsynet har ikke frikjent kommunene som en konsekvens av at Terra Securities legger ned.

- Vi mener ikke noe om kommunenes rolle. Om de burde opptrådt på en annen måte... Det er et viktig poeng for pressen at et stort antall kommuner har fått den samme muligheten, men sannsynligvis har avstått, sa avdelingsdirektør Eirik Bunæs til NA24 tidligere i dag.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien