Gå til sidens hovedinnhold

De hemmelige båtene

Disse båtene får ingen studere under vannlinjen. Se bildene.

Seilas besøkte det sveitsiske «Alinghi»-teamet som nå trener til America's Cup i havet utenfor Dubai sent onsdag kveld. Etter at de flyttet seg fra Spania, har de etablert seg i havneområdet ved Jumheira.

Hemmelig
Det er forbundet med mange hemmeligheter når «Alinghi» hver kveld løftes ut av sjøen. Båten blir godt tildekket før den kjøres inn i en gigantisk plasthall på det bevoktede området.

I løpet av noen uker kommer også teamets andre båt hit. Da blir man i følge skipperen over hundre mann til sammen, fra 22 nasjoner. Hele sirkuset koster cirka 100 millioner Euro i året, men vi snakker heller ikke om småbåter:

«Alinghis» nye båt veier 24 tonn, har en spinnaker på 250 kvadrat, og et mannskap på 17 per båt.

Se flere bilder av båten hos Seilas!

- Hvorfor Dubai?
Skipper og taktiker Brad Butterworth forklarer valget slik:

- Vi har valgt Dubai ut fra et sportslig perspektiv. Her er forholdene slik de pleier være i Valencia i juni. Det faktum at vi ikke fikk gjennomført effektiv trening i Valencia sist vinter svekket oss i sommer. Vi har tatt denne beslutningen for å kunne vinne America´s Cup igjen i 2007.

Må bruke lasteskip
Det å forflytte et America's Cup team er imidlertid ingen liten utfordring, særlig ikke et team på «Alinghis» størrelse. Et lasteskip på 3500 tonn måtte til for å laste alt utstyret. Det satte ut fra Valencia 18. oktober, og etter 18 døgn gjennom Suez inn i Rødehavet og derfra gjennom Hormuzstredet til den Arabiske Gulf, ankom skipet Dubai. En reise på 4.600 nautiske mil.

Midlertidig base
Landmannskapet har etablert en midlertidig base ved «Dubai International Marine Club», med båthall, seilloft og ti verkstedscontainere for å betjene de to båtene med kjøler, master og seil.

I alt følger 65 seil med til Dubai, i tillegg til alt det som ellers trengs for å gjøre båtene seilklare.

Til slutten av februar
60 mennesker, halve America's Cup-teamet, fløy til Dubai med «Swiss International Air Lines», som er den siste i rekken av offisielle leverandører til prosjektet.

Seilere, designteam og landmannskap skal være i Dubai frem til slutten av februar, da laget igjen setter kursen for Valencia for å fortsette treningen til America’s Cup finalen fra 23. juni til 7. juli.

Se flere bilder av båten hos Seilas!

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene