Gå til sidens hovedinnhold

De styrer hverdagen din

Noen mennesker er med på å styre hverdagen din - uten at du kanskje tenker over det. Her er de viktigste.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De siste årene har nettet kapret en stadig større del av vår tilværelse. Men for at informasjonen skal komme frem til deg, står det mennesker og enten bestemmer hvordan ting skal formes eller de har vært med å forme mediehverdagen slik den ser ut i dag.

NA24 - din næringslivsavis

Pcworld.com har laget en liste over de mektigste personene på nett. Dette er personer som kan forme det du leser, ser, hører, skriver, selger og andre ting du måtte gjøre ved hjelp av noen tastetrykk.

Se hvem som er de mektigste nederst i saken.

Google topper
På toppen troner intet mindre enn direktørene og grunnleggerne av verdens største søkemotor, nemlig Google. Eric Schmidt, Larry Page og Sergey Brin er alle direktører i nettgiganten og etter å ha tatt kontroll over annonsene på nettet vurderes det dit hen at de nå vil vokse ytterligere. Etter å ha sikret seg kontroll over YouTube er de på god vei mot totaldominans på nettet.

Andreplassen tilfaller mannen med en forkjærlighet for et eple. Toppsjefen i Apple, Steve Jobs, gjorde lovlig nedlasting av musikk, tv-programmer og filmer til noe populært. Gjennom iPod og iMusic kom det noe banebrytende, og selv om iPhone ikke blir lansert på et halvt år tippes det at denne vil bli en knallsuksess.

På tredjeplass kommer gründeren av BitTorrent, Bram Cohen. Etter å ha konstruert BitTorrent feide han konkurransen fra P2P systemer som KaZaA og eDonkey av banen.

Se bildene av de mektigste nederst i saken.

Dataspill og nettleksikon
Den fjerde mektigste mannen på nettet er Mike Morhaime, presidenten i Blizzard Entertainment. Han kontrollerer det største fenomenet innen dataspill nemlig World of Warcraft. Selskapet tjener utrolige 1,5 milliarder dollar, eller rundt ti milliarder kroner, i året på dette produktet alene.

Den femte viktigste personen på nettet er ingen ringere enn grunnleggeren av nettleksikonet Wikipedia, Jimmy Wales. Siden han opprettet har han blitt brukt som informasjonskilde i ikke mindre enn 100 amerikanske rettsavgjørelser siden 2004. Selv om Wikipedia er en suksess, kan det bare være begynnelsen på noe stort. Wales startet nylig sin egen søkemotor, WikiSeek, som bare søker på sider som er registrert i Wikipedia.

Google-dominans
Resten av topp-ti-listen er også preget av Google.

6. John Doerr, kongen av venture-kapital i Silicon Valley. Venture-kapital er midler som stilles til rådighet for finansiering av nye selskaper. I hovedsak penger som gjøres tilgjengelig av investorer for nystartede selskaper og småvirksomheter som forventes å ha et langsiktig vekstpotensial. Han har investert og investerer i mange av selskapene som gjør det best på nettet.

7. Craig Newmark, grunnlegger av Craigslist.org. Det er en av de mest leste nettsidene i verden og tilbyr all verdens med kontakt og tjenester for de som er på utkikk.

8. Peter Levinsohn, presidenten i Fox Interactive Media. Eid av Rupert Murdochs News Corp. er dette en av gigantene innen nettmedia. Han kontrollerer alt fra superpopulære MySpace til kontroversielle FoxNews.com.

9. Marissa Mayer, som jobber som president for søkeprodukter og brukererfaringer hos Google. Hun var den første kvinnen som ble ansatt i Google som ingeniør i 1999, og nå er hun den mektigste kvinnen på nettet.

10. Gutta bak YouTube, Chad Hurley og Steve Chen, har på kort tid gått fra å være totalt ukjente til å bli milliardærer og de tiende mektigste på nettet.

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk