Gå til sidens hovedinnhold

De vågale tenåringsfilmene

Skandinaviske tenåringsfilmer viser simulerte orgasmer, fyll og forelskelse og har forlengst kastet moralpreknene på båten.

(SIDE2): I morgen, fredag, har nok en tenåringsfilm premiere der dagens unge beviser for sine foreldre at de tester grenser. «Supervoksen» handler om en venninnegjeng som ved hjelp av en barnslig papirspå utfordrer hverandre til seksuelle handlinger.

Den nye trenden startet i 1998. Da viste Lukas Moodysson i «Fucking Åmål» at skandinaviske tenåringer slett ikke er pripne og uskyldige. Senere har det kommet en rekke tenåringsfilmer fra de skandinaviske landene.

Ikke som i USA
Amerikanske tenåringskomedier har gjerne Mary Kate og Ashley Olsen, Hilary Duff eller Lindsay Lohan i hovedrollene. Selv om jentene ikke er uskyldigheten selv på privaten, spiller de ofte ordentlige, greie jenter som møter drømmegutten på film.

I Norden skal tenåringene utforske seg selv - og gjerne finne sin seksuelle identitet.

Ulike holdninger
I norske «Bare Bea» finner Bea ut at det ikke går an å være jomfru når hun er 16 år gammel. Men venninnen forteller at hun ikke bør ha sitt første samleie med gutten hun er forelsket i. Derfor finner hun en gutt hun overhodet ikke er interessert i, for å «få det unnagjort».

Tenåringen Tommy i «Tommys inferno» blir dumpet av kjæresten fordi han ikke vil ha sex med henne. Han må vurdere verdiene sine på nytt og finne ut hvor langt han vil gå for å få kjæresten tilbake.

LES ANMELDELSEN: Boblende inferno

Voldtekt og rykter
De svenske filmene går enda lengre. «Fucking Åmål» sjokkerte det nordiske filmpublikummet ved å vise to tenåringsjenter som ble lesbiske. Til tross for at flere kritikere var negative til dette, ble filmen en av de mest sette på svensk kino noensinne.

I «Hip hip hora» møter vi 13 år gamle Sofie. Hun drikker seg full på fest, og det blir tatt en del uheldige bilder av henne mens hun ligger bevisstløs på gulvet. Dette fører til stygge rykter på skolen, og til og med bestevennene unngår henne.

«Fjorten suger» viser en 14 år gammel jente som drikker seg dritings og blir voldtatt av en kamerat av broren hennes.

LES MER: Å være 14 er for jævlig

Fortsatt populært
Tidligere i måneden kom svenske «Linas kveldsbok» på kino. Lina er 15 år og lei av å være ukysset og jomfru. Selv om hun er forelsket i en annen, blir hun sammen med en eldre fyr. Men hun finner ut at sex ikke er like gøy som hun hadde trodd.

LES ANMELDELSEN: Uoriginal pubertetsfilm

Ungdom påvirkes
Filmer som viser at det er vanlig å ha et aktivt sexliv som tenåring, kan få ungdom til å tro at dette gjelder alle.

Sannheten er at bare én av tre debuterer seksuelt før de er 17 år. Én av tre debuterer i alderen 17-19 år, mens like mange debuterer etter at de har fylt 19.

Det er imidlertid helt normalt å være nysgjerrig på sex når man er tenåringer. Og mange vil la seg påvirke av tenåringsfilmene.

- Ungdom vil alltid påvirkes av det som er in og hipt. Det gjelder selvsagt ikke alle ungdommer - noen vil alltid velge andre veier til fordel for selvstengig egenvurdering eller - i verste fall - valg i ren protest, sier sexolog Esben Esther Pirelli Benestad til Side2.

Film legger føringer
Benestad råder ungdom til å ha sex så ofte som mulig og vente med å ta seksualiteten helt ut så lenge som mulig.

- På den måten blir en tryggere på seg selv, får mer trening i å skille godt fra vondt, ønsket fra uønsket, press fra lyst, sier han, og påpeker at filmer vil kunne bidra til å legge føringer i dette perspektivet.

- Tenk om det ble mer hipt å gjøre mye i det store rommet mellom null og knull, sier Benestad.

Følg Side2 på mobilen

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai