Gå til sidens hovedinnhold

Derfor skal du booke direkte når du bestiller hotellrom i sommer

Leserbrev

Tusenvis av nordmenn gleder seg til å oppleve det vakre Norge har å by på i de deilige sommerukene som er like rundt hjørnet.
Noen skal på Norgesferie for første gang mens andre er allerede erfarne turister i eget land.

Mens mange drømmer om unike Nord-Norge velger andre å reise til sol, sjø og varme svaberg på Sørlandet. Noen drømmer om spektakulære vestlandsfjorder mens andre vil nyte stillhet og utsikt på fjellet. Fantastiske opplevelser venter dere alle enten du reiser kort eller langt.

Les også: Nordmenns ferieparadis stengt til oktober

Men booker du overnatting på den smarte måten slik at alle pengene du betaler går til overnattingsbedriften og ikke forsvinner til utenlandske skatteparadis? Velger du å booke slik at du får best mulig service og rettigheter og samtidig bidrar til lokal verdiskaping?

Derfor skal du booke direkte

Ved å booke rom, hytte, rorbu eller leilighet direkte hos utleiestedet vil pengene dine bidra til flere ansatte, høyere servicenivå, bedre produkt, flere tilbud og bedre verdiskaping for lokalsamfunnet. Når man bestiller via eksterne bookingsider ender i dag 20-30 prosent av det du betaler hos de utenlandske bookingselskapene samtidig som disse ikke betaler skatt i Norge.

Ved å bestille direkte hos overnattingsstedet vil du oppnå minst like rimelig pris som via en ekstern bookingside, ofte enda billigere. Du får også større mulighet til å oppnå oppgradert rom enten gratis eller for en lav pris. Og overnattingsstedet får anledning til å gi deg en god opplevelse.

Les også: Taper millioner i avbestillinger: – Håper nordmenn vil komme til coronafri sone

Hvorfor bruker hotellene disse bookingsidene dersom det er lite lønnsomt for overnattingsbedriften? Mange har ikke noe reelt valg. Bookingselskapene har over noen år bygd seg opp til å bli å bli internasjonale milliardkonsern med enorm markedsføringskraft. De kjøper de beste plassene og mest synlige sidene på internett. Dersom hoteller ikke gir fra seg 20-30 prosent av inntektene, ender de opp som en usynlig utleieaktør langt utenfor de websidene gjestene klarer å finne når de skal bestille. Derfor føler mange seg tvunget til å være med på de utenlandskeide bookingsidene.

Ny nordisk bookingkanal

I dag er det mange hotell og overnattingsbedrifter som får halvparten av sine bestillinger gjennom bookingsider. Og for hver tusenlapp gjesten betaler går 200-250 kroner til bookingselskapet. Milliardbeløp ender i utenlandske bookingselskap uten å bli beskattet i Norge. Derfor ønsker vi nå et politisk engasjement for å opprette en felles bransje-eid nordisk bookingkanal.

Vi trenger politisk vilje til å bidra med oppstartsmidler som vil bli tilbakebetalt ved at selskapet betaler skatt i Norge og de nordiske landene. Dette vil bidra til bedre norske reiselivsopplevelser og et mer bærekraftig reiseliv. Det er akkurat det vi trenger nå og i tiden som kommer. For at dette skal fungere må også bransjen kjenne sin besøkelsestid og være med på denne satsingen, til det beste for næringen.

Reklame

Black Friday: 20 kupp du gjør på sport og friluft