Gå til sidens hovedinnhold

Fortellerkunsten og Norsk Kulturråd

"Det var en gang en sjakal som var i ferd med å bli blind. Den dro til en medisinmann som anbefalte ham å smøre øynene sine med morgenduggen fra en høyde - men han måtte ikke ha gjort fra seg der noen gang. Sjakalen begynte å gråte, og medisinmannen spurte hvorfor han gråt nå som han visste botemiddelet mot blindheten. Sjakalen sa: "Da kommer jeg til å bli blind, for det finnes ikke noen høyde hvor jeg ikke har gjort fra meg!"
På Kulturnytt i NRK P2 den 19. desember hørte jeg at det skulle være en konflikt i det norske fortellermiljøet. Maritha Nielsen fra fortellerprosjektet Odins Øye, kalte situasjonen en ulvekrig. På Norsk Kulturråds bord forelå det to forskjellige søknader om tilskudd til forprosjektering av et nasjonalt kompetansesenter for fortellerkunst i Norge, en fra Sandnes og en fra Oslo. Og Kulturrådet ønsket å vente med å behandle søknadene til et senere møte. Jeg håper ikke at Maritha og hennes medarbeidere vil fortsette å kalle alle forsøk på konstruktiv tenkning for fortellerkunsten i Norge for ulvekrig. Hun fisker kanskje i rørt vann?
Uansett vil en slik språkbruk kunne skade klarsyntheten til dem som ønsker å bidra med ideer og ressurser til et eventuelt nasjonalt kompetansesenter for fortellerkunst i Norge.
I Kulturnytt ble det sagt at det norske fortellermiljøet ikke er så stort. Norge er langt fremme innen den moderne fortellerkunsten i verden i dag. Og fortellerkunst har fått et akademisk fotfeste her til lands i og med at det har vært høyskolefag i Norge gjennom mange år. Opprettelsen av et nasjonalt kompetansesenter for fortellerkunst i Norge, vil i sin tur være i god fase med den fokus fortellerkunsten har fått internasjonalt som en betydningsfull del av den immaterielle kulturarven.
Det er derfor med bekymring at jeg hører et av kulturrådets medlemmer stille spørsmålstegn ved behovet for et nasjonalt kompetansesenter for fortellerkunst i Norge slik Hallgrim Berg gjør det. Er virkelig en fra det kulturkonservative høyre i ferd med å begå samme feil som radikale krefter gjorde mot europeisk fortellerkunst for et par hundre år siden? Hva gikk vel ikke tapt fordi fortelling som grunnleggende pedagogisk element for å videreføre kunnskap, informasjon og erfaringer til nyere generasjoner brutalt ble satt til side. Dette gav den immaterielle kulturarven et hardt slag som aldri vil kunne rettes opp. I dag kan vi bare gjøre vårt ytterste for å begrense ettervirkningene av de skadene som ble forvoldt den gangen. Og da blir det for lettvint å avfeie et faglig, bredt begrunnet behov for et nasjonalt kompetansesenter for fortellerkunst i dagens flerkulturelle Norge med å si at "Det fortellers jo gode historier over alt i dag!" Uttalelsen kan virke flåsete og gir inntrykk av at Hallgrim Berg ikke tar fortellerkunsten og dens profesjonelle, utøvende kunstnere seriøst. Selv er han jo et eksempel på en levende, muntlig tradisjon som ikke har oppstått ut av løse lufta.
Uten fortellingene blir språket vårt handikappet. Nei - la det ikke bli slik at i en by av blinde vil den med ett øye bli kronet til konge!

Amir Mirzai
Forteller

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk