Gå til sidens hovedinnhold

Godt nytt år!

Og takk for det gamle.

Nytt år og nye muligheter. Du er kanskje en av dem som har inngått ett eller flere nyttårsforsetter. Du er ikke alene, for i likhet med i 2007 skal alle trene mer, slutte å røyke, spise mindre og bli sunnere. Men sannheten er nok en helt annen. De fleste nyttårsforsetter brytes etter kort tid, og folk sitter skuffet tilbake.

Handelsstanden vet selvsagt å utnytte folks dårlige samvittighet etter uker med overdimensjonerte ete- og drikkegilder. Det ser man tydelig på reklamen. Treningstøy på «billigsalg» i alle sportsbutikker, «hyperbillige» slankemidler, nikotintyggegummi med all verdens smaker, og «gode tilbud» på et treningssenter nær deg.

Faktum er at treningskjeder som Sats, får en bråte nye medlemmer i januar. Med topp treningsvilje forplikter de seg ukritisk til tolv måneders trening, trener én måned og er støttemedlem de neste elleve. Undersøkelser har vist at rundt ti prosent er passive støttemedlemmer og at treningssentrene tjener millioner på å gjøre ingen verdens ting. Hvis alle som har kjøpt treningskort faktisk skulle finne på å trene ville køen vært milelang på treningsapparatene.

Apropos trening. Jeg hørte en historie om en kar som spurte en kompis om han kunne hjelpe til med flytting. Svaret var nei, fordi kompisen skulle trene. Tenk det, istedenfor å hjelpe en venn med å ta i et tak, så betaler han blodpris for å løfte treningssenterets vekter. Det er kanskje så langt (eller kort...) vi er kommet: at vi istedenfor vanlig kroppsarbeid betaler for å gjøre ensidige, robotaktige øvelser. I stedet for å gå trappene, tar man heisen og betaler mange tusen i året for å bruke en maskin som har akkurat den samme funksjonen.

Nyttårsforsetter går oftest ut på at man skal bli et nytt og bedre menneske. Med bedre menneske menes gjerne smalere midje, bedre kondisjon, røykeslutt og kraftig kutt på fluidum av god årgang. Jeg skal jo være den første til å innrømme at ovennevnte forsetter absolutt er helsemessig gunstig. Men spørsmålet er jo om man gjør dette for egen del, eller for å passe inne i et strømlinjeformet, kunstig skapt samfunnsideal hvor mennesker skal være tynne, brune, sunne, sexy, sporty og fri for alle dårlig vaner.

Og midt i flommen av egosentriske nyttårsforsetter kan jeg ikke komme på å noensinne ha hørt noen fortelle om nyttårsforsetter som innebærer at man i det nye året skal gjøre noe godt for andre, hjelpe noen som trenger det mer enn oss selv og være snille med dem rundt oss.

Tenk litt på det, nå i starten på det nye året.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien