Gå til sidens hovedinnhold

Hjelp til u-hjelp

Leserbrev

Ingenting i norsk politikk er så lite bærekraftig som bistand. Norsk bistand er et konstant og tilsynelatende uendelig stort pengesluk bare Frp er villig til å gjøre noe med. Selv om Høyre, KrF og Venstre elsker bistand, er de ikke i stand til å dokumentere hva pengene brukes til.

Hvorfor skal vi godta at regjeringen tar fra oss brillestøtte og kraftige kutt i AAP om vi skal bruke 40 milliarder kroner på bistand, selv om vi ikke vet om pengene har en effekt? Er du selv fornøyd med at 15 milliarder av dine skattekroner går til Zambia, der presidenten nylig kjøpte seg et eget privatfly fra øverste hylle?

Norge er det landet som bruker mest penger på bistand per innbygger, i hele verden. Likevel er det ingen som er villige til å stille kritiske spørsmål til hvorfor pengepotten er så stor. Det er få til ingen prosjekt vi har full oversikt over, samtidig som vi har nasjonale og globale kriser som vi vet trenger de samme pengene sårt.

Hvorfor får bistand forbli en gylden ku mens nødvendige tjenester strupes? Fordi regjeringen mener symboleffekten er viktigere enn effekten.

Man kan jo spørre Ghanas president om hva han mener om bistand. For han er det klart at bistand er ødeleggende for voksende afrikanske nasjoner som finner seg i å bli avhengige av disse pengene. Det er derfor, som presidenten påpeker, at disse pengene har i stor grad hatt motsatt effekt.

Den eneste måten vi hjelper på, er å hjelpe de med å bygge et sunt kapitalistisk samfunn. Dette er tross alt land som er rike på naturressursser.

Fremtiden kommer til å komme med tøffere og tøffere statsbudsjett. Da er vi nødt til å være villige til å gjøre endringer i den gyldne kua bistand.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget