Gå til sidens hovedinnhold

Årsaken til høye smittetall blant innvandrere

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Myndighetene er bekymret for de høye smittetallene blant innvandrere og løser det med å arrangere møter med innvandrerorganisasjoner, oversetter informasjon om covid-19 til stadig flere språk. Hjelper denne informasjonen? Det kan synes som den ikke gjør det. Smittetallene og tallene for innleggelse på sykehus bare øker blant innvandrere, særlig blant somaliere og pakistanere.

Les saken: Innvandrer-bydelene på topp i koronasmitte, men folk beveger seg omtrent som før

Frp mener smitten blant innvandrere er uttrykk for mislykket integrering. Men, er det uttrykk for manglende integrering som er forklaringen på de høye smittetallene? Skyldes det dårlig norsk, liten deltakelse i samfunnet, små leiligheter, hører ikke på norske nyheter osv?

Kan det kanskje heller være et uttrykk for manglende gjensidig identifisering? Og, at ansvaret ligger hos myndighetene? At budskapet regjeringen kommer med er kulturbestemt? At regjeringen på pressekonferansene refererer til urnorske tradisjoner som vi kanskje må forsake når de legger fram smittetall?

Hytta i påsken og jul er typiske urnorske tradisjoner. I våres var det daglige oppdateringer av smittespredningen i kommuner med mange hytter. Hvem henvendte regjeringen seg til ? De snakket kun til en meget liten del av folk som bor i Norge. Hyttefolket. Hvem identifiserer seg med hyttefolket? De med hytte. Vi andre som ikke har hytte eller som ikke er opptatt av å dra på fjellet måtte sitte og høre på noe som burde være totalt uvesentlig for det norske folk.

Les også: Skyggesiden i norsk politikk

Nå er det julen vi skal bekymre oss over, ifølge regjeringen. Regjeringen legger med andre ord til grunn at de fleste her i landet bare feire jul. Holder vi oss i skjul fram til da, kan alle feire jul igjen.

Men, har covid-19 noe med jul å gjøre? Når smitten sprer seg mest blant dem som ikke feirer jul. Nemlig muslimer. Hos somaliere og pakistanere. Hvordan kan regjeringen tro at muslimer skal identifisere seg med norske juletradisjoner når det er en pandemi på gang?

Hva har påskehytta, julebord og julefeiring med covid-19 å gjøre? Ingenting! Jeg har tatt taxi i det siste. Sjåførene var fra Somalia og Pakistan. Vi snakket om covid-19 og hvordan pandemien preget deres hjemland. De hadde detaljkunnskap om smitteregler, smittetall, smittetiltak osv. i hjemlandene.

De var stolte over at regjeringene hadde stengt landet, at full lockdown og restriktive påbud hadde ført til lave smittetall. Hvorfor denne kunnskapen om hjemlandet og ikke om Norge? Fordi regjeringen i Norge snakker om alt annet enn covid-19. Når Høie snakker om klemming og nærkontakt, når han snakker om fyllefester blant ungdom, påske, 17.mai og jul, om anmodninger og ikke påbud.

Høie kommer drassende med en tommestokk i studio for å illustrere hvor lang en meter er, nye tall om hvor mange som kan være sammen i begravelser, fastspente stoler, oppklaringer neste dag osv. Ingen skjønner noe. Så forklarer man de høye smittetallene blant innvandrere som uttrykk for dårlig integrering, når det i virkeligheten handler om en regjering med bristende kommunikasjonsevner og påbudsvegring. En regjering som nærmest går i forbønn for en covid-19 fri jul.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren