Gå til sidens hovedinnhold

DEBATT: Jagmanns arroganse

Ja, så var budsjettet i bydel Grorud vedtatt, og jeg sitter her både opprørt og forundret. De største taperne er de små barnehagene. Er det sånn vi vil ha det i bydelen vår?

Som mamma i Huken naturbarnehage er jeg sint. Sint fordi vi ikke har blitt hørt og sint fordi jeg er usikker på hvordan fremtiden vil bli for mitt barn.

Fredag 19. november lå det et brev i alle barnas posthyller om at fra 1. januar 2011 skulle Huken være en avdeling i Ammerukollen barnehage, en stor basebarnehage. Brevet var formulert som om dette allerede var vedtatt, selv om selve budsjettbeslutningen jo skulle tas av politikerne den 16. desember, på demokratisk vis. Dermed var det altså klart at hvis dette budsjettet gikk igjennom, ville barna våre få hele to uker på å flytte, egentlig kun én uke da de aller fleste skulle ha fri i romjulen.

Jagmann har i flere leserinnlegg og kommentarer i ulike aviser fremstilt forslaget om flytting som den rene solskinnshistorien, og jeg føler derfor et sterkt behov for å kommentere noen av hans påstander:

”De nye lokalene er mye bedre egnet for barnehagedrift og vil gi et bedre fysisk læringsmiljø for barna…”:

Hvor kommer denne påstanden fra? Vi har kanskje ikke hatt nyoppussede lokaler, men barna bruker mellom 50 og 75 prosent av tiden ute, og de har stortrivdes når de er inne. Hvordan kan det fysiske læringsmiljøet bli så mye bedre enn dette?

”…naturbarnehagen vil få egne lokaler i eget bygg som ligger ved siden av sonebarnehagen.”:

Huken har fått en avdeling i småbarnshuset som består av fire avdelinger totalt. Vi har altså på ingen måte fått et eget bygg, og storebarnsavdelingen (”sonebarnehagen”) ligger kun noen meter unna. I tillegg må nevnes at i de nye lokalene til Huken naturbarnehage har det eksistert en velfungerende avdeling med 14 barn som nå er splittet opp og fordelt på tre avdelinger i sonebarnehagen!

”Ved sykdom kan naturbarnehagen låne ressurser fra den større enheten for å gjennomføre planlagte gjøremål. Nettopp dette trekkes fram av bydelens hovedvernombud som en viktig fordel med de nye lokalene.”:

Vel, hvis naturbarnehagen kan låne personalet fra de andre avdelingene, så kan også de andre avdelingene låne personale fra naturbarnehagen. Det er sånn virkeligheten er, og vi har ingen garantier for at det faktisk ikke blir færre turer enn barna har i dag, nettopp pga. personalmangel. Det er nemlig en kjent sak at Ammerudkollen har høyt sykefravær, og det var hovedvernombudet den første til å innrømme i en samtale før jul.

”Ammerudkollen barnehage ligger noen hundre meter unna lokalene som naturbarnehagen bruker i dag og har nesten samme avstand til barnehagens lavvo i skogen…..bare en kort rusletur fra marka…”

I luftavstand er kanskje ikke avstanden så forskjellig, men turen til lavvoen vil allikevel bli svært endret. Frem til i dag har barna gått langs stier med faste ”stoppesteder” slik at de kan bevege seg fritt og selvstendig. Den nye plasseringen medfører at store deler av turen blir langs en vei, samt kryssing av en vei. Husk at de minste barna kun er tre år. I tillegg vil siste del av turen, i motsetning til nå, bestå av oppoverbakke på vei hjem. Det er kanskje en kort rusletur for voksne ben, men langt derifra for små, korte barneben.

“Det er idrettspedagog, temarom, musikkrom, vannlekerom, familie/dukkerom, puterom, multimediarom og språklab.”:

Det høres jo fint ut. Men det som er så fantastisk med en naturbarnehage er at man for eksempel bruker skogen og naturen til å stimulere barnas sanser. De har vannprosjekter med turer til synkemyrer, bekker og vann, fisketur, tining av is på bålet m.m. Barna trenger ikke noe vannrom for å eksperimentere og leke med vann. Og en idrettspedagog høres flott ut. Men med ansatte som har jobbet dedikert i naturbarnehage i over ti år, er det vel ikke der behovet føles størst.

I 2007, da Huken ble reddet midlertidig fra nedleggelse, ble foreldrene lovet at neste gang man planla flytting eller endring, skulle foreldrene bli tatt med fra start. Det har ikke blitt gjort. Alle argumenter vi bekymrede foreldre har kommet med er blitt avfeid med argumenter som nevnt ovenfor, og vi har blitt møtt med en arroganse som ikke hører hjemme noe sted.

Skam dere Arbeiderparti, Høyre og Frp som kun følger Jagmanns forslag og ikke bruker egen sunne fornuft og kritiske sans.

Men først og fremst: Skam deg Helge Jagmann, for din arroganse og diktatoriske stil! Hadde du tatt oss med fra start, hadde du sannsynligvis oppnådd det du ønsket i tillegg til fornøyde og trygge barn og foreldre.


Karianne Wiger Gammelsrud
Mamma i Huken naturbarnehage