Gå til sidens hovedinnhold

Bussen blir ikke mer tilgjengelig av å legge seg flate, Ruter

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne uken har Nettavisen skrevet om Amir Hashani som skulle ta siste bussen hjem etter midnatt. Amir ble nektet adgang på bussen fordi han sitter i rullestol. Sjåføren fikk ikke brettet ut rampen fordi han manglet riktig utstyr. Ruter legger seg flate, men nå har det skjedd igjen.

To ganger på en uke er dessverre ikke et engangstilfelle. Selv opplever jeg dette veldig ofte. Såpass ofte at jeg alltid legger inn en ekstra buss i reserve sånn i tilfelle.

Dette er saken: Her kjører bussen fra rullestolbruker Amir (29): - Hæ, han bare stakk?!

Hvor vanskelig kan det være

På bussene mellom Drøbak og Oslo er det stort sett alltid heis, og disse fungerer helt utmerket. De er egentlig ikke vanskelig å bruke. Som regel er problemet enten at sjåføren ikke har brukt den på evigheter, eller at sjåføren ikke vet hvordan den fungerer. Rampen på bussene i Oslo sentrum burde være en enkel sak uten verktøy eller «pinne».

Når jeg klager til Ruter ser svaret gjerne slik ut:

«Det er beklagelig om ikke førerne kan håndtere heisen om bord i bussen. De skal egentlig ha fått god opplæring i dette før de begynner å kjøre en rute alene, men det tyder jo på at det mangler kunnskap her likevel.»

Diskriminerende

Når en person ikke kommer på bussen fordi vedkommende sitter i rullestol er det alvorlig diskriminering. Det er nesten like ille som raseskillet under apartheid. Forskjellen er at rullestolbrukere får lov til å ta bussen, men hva hjelper det når utstyret svikter og personalet gir dårlig service og lite forståelse?

Les også: Her kjører bussen fra rullestolbruker Amir igjen: - Det er jo helt tragisk

Her må store endringer til. Det er langt fra godt nok å legge seg flate. Både samferdselsminister Knut Arild Hareide (Krf) og likestillingsminister Abid Raja (V) skriver på Twitter at det er bra Ruter beklager. Selvfølgelig er det bra at Ruter vil rydde opp, men det holder ikke å snakke om problemet. Når beklagelser blir en vanesak er det kanskje en ide å ta grep eller?

Staten må stille tøffe krav

Ruter er ikke alene om å utestenge funksjonshemmede fra sine transportmidler. Derfor bør de som har det øverste ansvaret for transportmidler og likestilling i Norge stille tøffe krav til selskapene som kjører. Sjåførene sier det koster 50.000 kroner om bussen blir veldig forsinket. Nå som jeg vet dette er det fristende å trille foran bussen neste gang jeg ikke kommer på. Det er hårreisende å vente på buss nummer to og tre midt på vinteren.

Vi skal reise på jobben, på skolen, i møter og for å treffe bestemor. Vi trenger ikke spesialtilpasninger, og vi har heller ikke spesielle behov.

Det eneste behovet vi som bruker rullestol har er å ha samme muligheter for å reise kollektivt som andre. Så vanskelig kan det vel virkelig ikke være?