Gå til sidens hovedinnhold

Den politisk prøvekaninen kalt skole

Leserbrev

At én av fire gutter på 15 år i praksis er analfabet bør få alarmklokkene til å ringe - ikke bare i skolen.

Det bekrefter neppe at én av fire gutter er dumme, det bekrefter heller at det er noe i veien med skolen eller skolepolitikken.

Dette er saken: PISA-undersøkelsen: Hver fjerde gutt ligger under kritisk grense for å kunne delta i jobb og videre utdanning

I «gode gamle dager», som gjerne venstresiden holder for ap og narr, het det at skolen skal være et sted å lære - ikke bare være.

Den politiske myten

Skolens nedtur begynte vel med en politisk myte om at alle er like. Både gutter og jenter. Nå vet vi bedre.

At en som var god i matte og tysk og gikk på gymnaset, skulle ikke være bedre enn en på yrkesskolen. Derfor ble de slått sammen slik at «skolelyset» skulle få vise at han ikke kunne holde i en skrutrekker, og at den fingerferdige mekanikerspiren kunne vise at han ikke forsto hverken matte eller tysk.

Begge ble tapere. Særlig guttene.

For mens ei jente på 15 år begynner å bli mer reflektert og voksen, går gutten rundt med andre tanker og ideer som ligger et år på etterskudd. Dette blir mer og mer tydelig opp gjennom videregående der jentene dominerer totalt.

Og hva kompenserer guttene med. Oppførsel!

Dette var en generell betraktning, men den holder likevel mål. Skolen er blitt et hyggelig sted å være. De flinke klarer seg stort sett godt, mens de som taper på både allmenfag og yrkesfag blir taperne. De går i en skole med fag de ikke behersker, men som de må ha for å stå, og oppdager rett og slett at dette går ikke.

Tilbake til fortiden

Men hva skal vi gjøre ? Hva gjør andre land som ikke har våre problemer?

Norge var jo på topp før. Hvorfor ikke gå tilbake til den gamle skolen? En skole der de med like forutsetninger gikk sammen.

Les også: Disse oppgavene forventes det at 15-åringer skal klare – klarer du?

Hvorfor ikke gå tilbake til det gamle skolesystemet med gymnas og yrkesskole?

Jeg synes å høre ramaskriket fra de ansatte i skolen, som i hovedsak stemmer til venstre for den røde strek, men det får så være. De har laget den politisk korrekte skolen, sin skole, og resultatet er en skolefiasko.

Typisk nok vil de samme politiske lærerne fjerne krav og karakterer, som naturlig skiller elever, med mangel på det samme.

Den karakterløse og disiplinløse skolen er blitt tapernes skole. Lærernes skole, ikke elevenes og fremtidens skole. Ikke et sted å lære, men et sted å være.

Vi ser det helt typisk på russefeiringen. En halvårlig demonstrasjon med pappas penger som er totalt ødeleggende for siste semester på videregående.

Fyll og spetakkel

Et race i fyll og spetakkel iført kjeledresser som i «gode gamle dager» var forbeholdt arbeidere på et skipsverft, der mål-linjen, 17. mai, avsluttes med en orgie i løssluppen galskap og fyll.

Og, et par uker senere, står de der med vitnemålet fra videregående.

Jentene smiler lurt. De skal studere. De skal fylle NHH i Bergen, NTNU i Trondheim, jusstudiet, tannlegestudiet, sykepleierstudiet - og på medisinstudiet er den nesten bare jenter.

Ja, men guttene, da.

De flinke klarer å hamle opp med jentene. De litt mindre flinke blir påfyll etter jentene. Og de andre da, de tar opp igjen fag.

Fag de ikke har bruk for på den yrkesfaglige utdannelsen de ønsker å ta.

Om de kan skrive og lese, da.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar