Så langt har jeg fulgt debatten rundt selvpålagte matrestriksjoner fra sidelinja, men nå synes jeg at det er på tide med et aldri så lite innspill for å sette tingene i et litt mer realistisk perspektiv, etter at denne debatten har gått litt av skaftet.

For noen er matrestriksjoner et spørsmål om vilje og valg - men ikke for alle.

Vilje og valg

Jeg tilhører den delen av menneskeheten som av ulike medisinske grunner ikke kan spise og drikke alt som jeg blir tilbudt uten at det går ut over helsesituasjonen min.

I blant oss finner man mennesker med allergier og intoleranser overfor ulike typer mat og drikke, samt andre tilstander som gjør at man må eliminere enkelte ingredienser fra konsumet sitt.

Les mer: Vegetarmat blir standard på julebordet i Oslo kommune: - Folk må få velge selv

Det kan for eksempel være overproduksjon av magesyre, som medfører at man må holde seg unna produkter som øker denne ytterligere. Og dermed forårsaker til dels alvorlige tilfeller av konstant halsbrann og reflux, spesielt i kombinasjon med en defekt lukkemuskel i fordøyelsessystemet, som ikke lenger hindrer at halvfordøyd mat renner tilbake oppover i spiserøret om natta, blokkerer luftrøret og dermed gir en følelsen av å bli kvalt.

Her gjør man best i å unngå blant annet sjokolade, sur sitrus, tomater og sterke kryddertyper som for eksempel cayennepepper.

Kreftpasienter må strebe etter å holde pH-verdien i kroppsvæskene så høy som mulig, da kreftceller trives best i et surt miljø, og man ikke ønsker å få et tilbakefall av denne alvorlige sykdommen dersom man kan unngå det.

Selv om forskerne som vanlig er unige med hverandre i de fleste hypotesene rundt dette fenomenet, er det ting som tyder på at man bør unngå alkohol, kaffe, visse typer nøtter og frø, kullsyre, samt kunstige søtningsmidler og raffinert bordsalt i enda større grad enn mennesker som ikke har hatt kreft eller som har en antatt lav risiko for å utvikle det.

Les også: Universitetet i Bergen dropper kjøtt og serverer vegetarisk julebord

Ikke lett å være restaurantgjest

For oss som har alle disse plagene er det imidlertid ikke lett å være restaurantgjest.

I tillegg til det jeg har beskrevet ovenfor, reagerer jeg også voldsomt på hvitløk og eddik.

Jeg kan derfor ikke spise mesteparten av rettene fra asiatisk, afrikansk og latinamerikansk kjøkken.

Tomatsus eliminerer pizza og drikkemenyen min er særdeles kort.

Det er dessuten sitronsyre i de fleste typer sauser og syltetøy, så variasjonsmuligetene her blir veldig små.

Les også: Tom lommebok? Her får du fem middager til 300 kroner

Irrasjonell skam

Jeg er sikker på at det finnes individer med enda mer kompliserte medisinske matrestriksjoner enn mine. Derfor klarer jeg ikke å synes synd på folk som av ulike ikke-medisinske årsaker bestemmer seg for at de ikke skal spise eller drikke visse ting, når kroppen deres fint tåler det uten at de får et eneste ubehag av det annet enn eventuelt irrasjonell skam.

Når det er så mange av oss å ta hensyn til (gluten, egg, melk, nøtter også videre), blir det etter mitt syn litt feil å snevre inn alternativene ytterligere bare for å tilfredsstille en liten prosentandel som har en politisk agenda i forhold til mat.

Selv om vi ikke har tigerens klør og spisse tenner, betyr ikke det at vi menesker er ment å leve av en utelukkende plantebasert diett.

Les også: Nye kutt i glutenfri-støtten

Fra et fysiolgisk ståsted er vi altetende og dermed i stand til å livnære oss fra både plante- og dyreriket, mens noen altså velger bort den sistnevnte muligheten i troen på at de redder både faunaen og resten av verden fra en sikker undergang.

Man har riktignok funnet et ørlite antall individer som ikke er i stand til å konsumere kjøtt, men disse blir klassifisert som 'anatomisk atypiske' av ekspertene, og de er derfor ikke representative i denne sammenhengen.

Vegatarmat vs tradisjonell kost

Men er en vegetarisk livsstil egentlig så mye sunnere enn den tradisjonelle?

I tillegg til at man uten animaliske proteiner kan utvikle en mangel på jern og Omega 3 i kroppen, stammer mange «erstatningsprodukter» for kjøtt fra soya/tofu, som inneholder isoflavoner, et hormon som indikerer økt risiko for brystkreft hos kvinner og impotens hos menn - i tillegg til for tidlig pubertet og fosterskader ved for høyt inntak over lang tid uten et variert kosthold ved siden av.

Les også (Nettavisen+): Annas humørsyke datter ville bare ha søt mat. Ett grep gjenopprettet familieidyllen - på to dager

Jeg sier ikke at det er galt å være vegetarianer, men det er heller ikke galt å ikke være det.

Man må derfor legge opp til at begge gruppene blir tilfredsstilt uten å bli uglesett, samtidig som det blir tatt tilstrekkelig hensyn til alle oss som ikke har noe valg rundt hva vi kan putte i munnen.

Der jeg sitter igjen med en litt flau smak etter å ha «tygget» meg gjennom en del oversimplistiske synspunkter rundt selvpålagte dietter i det siste.