Kampanjen sier at med kunnskap om rusmidlene kan man unngå å dø av overdose, av både alkohol og ulovlige rusmidler. Avholdsbevegelsen, med generalsekretær Pernille Huseby i Actis i spissen, hevder at dette underkommuniserer risiko, og gir et feilaktig inntrykk av at det finnes «trygg» narkotikabruk. Det er en åpenbar stråmann. Det at man kan unngå å dø, kan umulig tolkes som at det er «trygt». Samtidig bør det være fullstendig legitimt å mene og jobbe for at ulovlig rusmiddelbruk kan gjøres tryggere. Det ligger også i foreningens navn.

Nye tanker kan være vanskelige å ta innover seg for de som lenge har kjørt den kategoriske linjen der ulovlige rusmidler kun skal assosieres med det verst tenkelige. Under denne ideologien har skadereduserende tiltak stadig blitt møtt med absurde og ensidige påstander om hva slags «signaler» de sender. Til og med da man argumenterte for å dele ut rene sprøyter kom slike forurettede beskyldninger: «Skal man virkelig signalisere at det finnes tryggere heroinbruk?».

Aktører som Actis mener tilsynelatende at det er umoralsk å nyansere og gi skadereduserende informasjon om rusmidler. Det må hysjes ned, for å ikke «sende feil signaler» til en lettpåvirkelig befolkning. En befolkning de virker å anta er så uopplyst at den vil tro at heroin er helt trygt, bare fordi det står på en plakat at man kan overleve en overdose hvis man får motgift. Med et slikt menneskesyn, er det kanskje ikke så rart at påstander om at man kan bruke ulovlige rusmidler uten å dø, høres ut som «reklame for narkotika», som enkelte har kalt kampanjen.

Kanskje tror de på slike fordummende skremsler selv, men generalsekretæren i Actis har i tillegg hamret ut påstander på sosiale medier de siste dagene om at plakat-kampanjen er finansiert av helsedirektoratet, samt forsøkt å oppildne sentrale politikere med at kampanjens budskap er at narkotika er ufarlig og at agendaen er legalisering.

Les også: Frp-topp tordner mot reklamekampanje fra Rusopplysningen.no: - Farlig, misvisende og ulovlig

Huseby hevder at pårørende er svært støtt av kampanjen, men hun har selv vært aktiv i nettfora for pårørende, med å framstille saken som noe annet enn den er; nettopp for å skape reaksjoner. Hennes framstilling både i media og overfor dem, er at dette er en legaliseringskampanje som sier at rusmidlene er ufarlige, og hun har oppfordret pårørende til å sende klager til helsedirektoratet.

Huseby har også åpent prøvd å få Sylvi Listhaug, Bent Høie og Kjell Ingolf Ropstad til å vurdere organisasjonens pengestøtte. Dette til tross for at FTR for lengst har avvist at kampanjen er finansiert av penger fra helsedirektoratet. Når Huseby likevel prøver å befeste et slikt inntrykk, må man anse det som et bevisst forsøk på å skape skepsis hos myndighetene mot en meningsmotstander. Selve informasjonssiden har riktignok fått økonomisk støtte, men den har Actis aldri kritisert de årene den har bestått.

Kampanjen til FTR setter fokus på at potensielt livreddende informasjon om ulovlige rusmidler ikke når fram til brukerne. Sensur og svartmaling selges fortsatt inn som viktigste holdningskontroll og forebygging her til lands. Samtidig ligger vi i europatoppen i narkotikarelaterte dødsfall. Avholdsbevegelsen ønsker åpenbart at alle skal sitte stille i båten. «Bare si nei» er løsningen på alle problemer. Det fungerer åpenbart ikke; og mye som kalles «forebygging» under dette tankesettet forhindrer brukere i å søke hjelp, skaper mistillit i relasjoner og er dominert av frykt og overtro.

Vi må forholde oss til virkeligheten slik den er, ikke slik den burde være. Informasjonen på rusopplysningen.no er godkjent av en rådgivende fagkomité av flere leger. Det forklares grundig hvilken risiko rusmidlene har. Men man forstår også at bruk av rusmidler ikke trenger å være russisk rulett dersom stoffene er kvalitetssikret og man tar grundige forholdsregler. Dette provoserer noen, men burde være oppløftende. Det gir håp om at vi i framtiden kan få bukt med de enorme overdosetallene, særlig om man i tillegg regulerer produksjon og omsetning av flere rusmidler, slik at man får kontroll over styrke og innholdsstoffer.