Gå til sidens hovedinnhold

Når eieren ikke virker

Han er en flott hund, "Passop". Han bor på Ullern i Oslo. Han ser bra ut, frisk, leken, snill og tillitsfull. Rød flott pels og nydelige brune øyne. Han leker godt med andre hunder, og gjør ikke en flue fortred, så vidt jeg vet. Noen ganger får han løpe løs, men jeg ser han oftest i bånd. Hugo er en irsk setter, en jakthund, og jeg antar at han har instinktene i orden. Derfor er det fint at han ikke løper løs utenom jaktsesongen i skogen, fint for folk som er redde for hunder uansett størrelse og rase, og fint fordi da bæsjer han ikke overalt hvor eieren ikke kan finne igjen etterlatenskapene! Men det er dessverre her hele bildet må males mørkt. Hugo har en stor feil. En mangel. En defekt. "Passop" har nemlig en eier som ikke virker!

Når man går til det skrittet å skaffe hund til familien, så antar jeg at de aller fleste gjør sitt forarbeide. Men selv om det så skulle svikte der, så antar jeg at man i det minste vet foran og bak på en hund før man får et nytt familiemedlem. Og det er vel basiskunnskap at hunder gjør fra seg på bakken ute, og at det er eierens plikt å rydde opp etter den? Man får riktignok ikke med en manual når man kjøper hund, men det ligger så i dagen at det synes unødvendig å måtte påpeke dette for en ny hundeeier! Det koster svært lite krefter og anstrengelser, ei heller tar det knekken på lommeboka å ha et godt lager med hundeposer i lomma. Hva er det da som gjør at enkelte synes å heve seg over den enkle oppgaven?

Det er ikke det at jeg storkoser meg når jeg må plukke en fersk stinker. Men jeg gjør det, uten å tenke, uten å vurdere hvor ekkelt det er, uten å vurdere om jeg i det hele tatt behøver å plukke den opp. Det skulle bare mangle! Hunden kan jo ikke gjøre noe med den. Annet enn å spise den opp igjen da, og DET er ekkelt. Det er ganske enkelt en hundeeiers plikt å plukke opp etter de søte små og store!

"Passop" er dessverre ikke den eneste hunden med defekt eier. Jeg har sett det alt for mange ganger, at de nonchalant sparker dritten ut i veikanten eller snøfonna og spaserer videre med den største arroganse. Jeg har hørt folk si at "Det skal jo snø i morgen, så da blir det borte"! De vil få seg en overraskelse til våren! Problemet er bare at de ser det vel ikke som noe problem da heller. De virker jo ikke som normalt oppegående hundeeiere gjør.

"Passop"'s eier går ikke tur for turens skyld. Han gjør det som et nødvendig onde. Han prater alltid i mobilen når han går tur, og er ikke oppmerksom på hunden i det hele tatt. Annet enn når hunden setter seg krøket ned og gjør sitt fornødne, da stopper han til alt overmål opp, passer på at dritten blir flyttet noen centimeter ut i veikanten før han fortsetter praten. Og turen.

Jeg synes synd på "Passop". Han har jo ikke gjort noe galt. Han er bare en hund, og gjør som hunder gjør. Men med en defekt eier vil han alltid være "den bikkja som driter overalt". Han er med på å bidra til at folk som allerede misliker hunder, misliker hunder enda mer. Han er med på å gi hundeeiere et dårlig rykte. Det er synd, for heldigvis har de fleste hunder eiere som virker. Men ikke "Passop".

Frustrert hilsen Cavalier-eier

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021