Bør vi heie frem norske gründere og bedriftseiere, til tross for at de rømmer landet, eller bør vi be dem ryke og reise?

Nyvalgt SV-leder Kirsti Bergstø (41) gikk nylig i strupen på gründer, også omtalt som Norges rikeste mann, Kjell Inge Røkke (64) for at han i september i fjor valgte å flytte til Lugano i Sveits og gi boligen i Norge til ekskona.

– Røkke ranet kysten og stakk av til Sveits. Han kan ryke og reise for min del, sa Bergstø, under partiets landsmøte.

Hvorfor velger flere av Norges rikeste personer å flytte til alpelandet?

Les også: Jeg har full forståelse for Røkke og alle de som rømmer landet

Flere eksperter tror de svært gunstige skattefordelene i landet er en mer sannsynlig årsak til at flere rike nordmenn velger å bosette seg der.

Nettopp dét ble tema i kveldens sending av «Debatten».

– Dra dit pepper´n gror

TV-seere hoppet i stolen da Kjersti Bergstø sendte enda en melding til Kjell Inge Røkke i beste sendetid.

De siste dagene har dreid seg om ordvalget ditt, hvor du sier Røkke ranet kysten og at han kan «ryke og reise». Hvorfor bruker du slike ord? spurte programleder Fredrik Solvang.

– Det er det samme som på din dialekt; at man kan dra dit pepper´n gror, svarte SV-leder Kirsti Bergstø.

Da kontrer Solvang raskt med en respons:

– Eller dra til helvete som det betyr på de fleste dialekter?

Til det satt SV-lederen ned foten og svarte at det ikke er det hun har ment med ordtaket, og at de i Nord-Norge hvert fall skjønner forskjellen på ordbrukene.

– Det er det ikke på nordnorsk, vi vet forskjellen, hevdet Bergstø mens hun slo i bordet.

– Hadde jeg ment det, så hadde jeg sagt det. Vet du hva, det er sagt i en kontekst og for min del kan han dra, men det som er viktig er hva som blir igjen. Det handler om at han aldri bygget opp en gigantformue for flere titalls milliarder med to tomme never og arbeidslyst. Han har gjort det gjennom å få tildelt viktige ressurser fra fellesskapet, og det burde komme tilbake til fellesskapet. Fisken – den skal leveres på land.

– Straffer norske bedriftseiere

Eier av Flakk Gruppen, Knut Flakk, var også til stede i studio.

Han mener at årsaken til at flere gründere flytter til Sveits er fordi det er innført en beskatning som slår ut bedriftene, og dermed ødelegger istedenfor å bygge de opp.

– Man gjør det stikk mottatte. I Flakk Gruppen har vi jobbet i 90 år med å skape arbeidsplasser. Vi begynte med få, nå har vi 2300 ansatte. Et resultat av at vi kunne investere, satse og utvikle det, sa han og la til:

– Men slik som dere gjør det nå, må vi skrinlegge prosjekter til nesten én milliard kroner som kunne skapt flere arbeidsplasser. Det er realiteten. Dersom vi får ikke får endret på dette må også vi flytte ut for å spare bedriften, hevdet Flakk.

Til dette svarte politiker i Senterpartiet, Geir Pollestad (44), at dersom man skal ha et konkurransedyktig skattenivå i Norge, må man hente inn mer penger for å finansiere fellesskapet vårt.

Les også: Milliardær tordner mot Røkke-hets: – Primitivt og pøbelaktig

– Så er det de med den sterkeste ryggen som må bære det tyngste børa. De som flytter, flytter ikke til Sverige eller Danmark, de drar til et skatteparadis. Norge vil aldri kunne utvikle den nordiske og norske velferdsmodellen, samtidig som vi skal være et skatteparadis, svarte Pollestad.

Les også: SV-leder Kirsti Bergstø ber Kjell Inge Røkke ryke og reise, og tar partiet et langt skritt i rød retning

Videre i sendingen la Bergstø til at Norge har et skattesystem som omfordeler, men innrømmer at man har en lang vei å gå. Hun påpeker at det er viktig at vi har et samlet skattenivå og sikrer fellesskapets midler for velferd og trygghet.

Da skøyt Flakk inn fra siden:

– Dere har et skattesystem som straffer norske bedriftseiere. Det er realiteten. Mens utenlandske og statlige eide bedrifter slipper unna.