Torsdag kveld er det duket for «Debatten». Kveldens tema er NRKs samarbeid med Sophie Elise. I snart to uker har influenseren vært i hardt vær etter et bilde ble publisert på Instagram.

Det mye omtalte bildet viser Sophie Elise og influenseren Nora Haukeland. Sistnevnte holder en pose med noe hvitt i. Influenserne har ikke uttalt seg om innholdet i posen.

Les bakgrunnen her:

Er det godt innhold?

I studio møtte en rekke gjester. Blant annet influenser Kristin Gjelsvik, Nettavisens politiske redaktør Erik Stephansen, kommentator i VG Selma Moren og NRK-sjef Vibeke Furst Hagen.

Sistnevnte var først ut i Fredrik Solvangs ild.

– Er det godt innhold når de snakker om å bli rundpult? spør Solvang


– Personlig synes ikke jeg det er veldig godt innhold, men det er også ikke for meg, sier Hagen og sikter til at hun ikke er i målgruppen til podkasten.

Verken Sophie Elise eller Fetisha Williams stilte i «Debatten».

Hagen mener Sophie Elise kommer med en ny og annerledes stemme. Tilbudet er ikke ment å treffe alle. I tillegg understreker NRK-toppen at man faktisk ikke trenger å høre på podkasten – man tar et aktivt valg når man klikker seg inn.

NRK-sjefen forteller at rundt 60.000 lytter til podkasten.

Hun ønsker ikke å kommentere hvor mye NRK betaler Sophie Elise.

Vil ikke svare på lønn

Solvang påpeker at lønnen hans er tilgjengelig for alle. Hagen understreker at Solvang er fast ansatt, mens Sophie Elise er engasjert i et NRK-prosjekt.

Hagen innrømmer at podkasten med Sophie Elise og Fetisha var et forsøk på å prøve noe nytt. NRK-sjefen har i dag gått ut og sagt at de vurderer samarbeidet og kommer med endringer. De vet ikke hvordan samarbeidet vil se ut i fremtiden, og utelukker ikke at podkasten kan avvikles.

NRK slapp til flere stemmer under sendingen:

  • Influenser Kristin Gjelsvik lurer på hvem som står for kvalitetsikringen av podkasten. Hun mener uttalelser som «kondom er fette nørd» sender uheldige signaler.
  • Student og Unge Høyre-politiker Oda Oline Omdal understreker at ingen tvinger noen til å følge med på Isachsen. Hun trekker frem at influensere før fikk kritikk for å ha en fasade, mens de nå får kritikk for å snakke om det som er vondt og kjipt. Omdal mener også at influenseren har fått til mye bra blant annet å bygge opp en egen bedrift. Sophie Elise har også vært aktiv i klimakampen og kjempet for dyrevern. Hun mener Sophie Elise har en viktig samfunnsstemme.
  • VG-kommentatoren Selma Moren synes det må være både plass og lov til å snakke om sex på måten Isachsen gjør. Det hun derimot er kritisk til er at Isachsen ikke ønsker å svare på kritikk.
  • Nettavisens Erik Stephansen mener stortingspolitikere må på banen. Han trekker fram at NRK har bevist med for eksempel serien «Skam» at de klarer å lage innhold for ungdom uten å konkurrere på det kommersielle markedet. Han har skrevet et utdypende innlegg som du kan lese her.
  • Vårt land-kommentator David Siland synes NRK også må få lov til å underholde. Han synes den upolerte og «vet ikke helt hva som skjer»-underholdningen er forfriskende.

Per dags dato har ikke Sophie Elise svart på kritikken. I torsdagens podkast-episode sa influenseren at hun ikke har hatt energi til å uttale seg.

– Vi må sikre vår uavhengighet, avslutter NRK-sjefen.