Gå til sidens hovedinnhold

Debutanter united

HAUGESUND (TV 2 Nettavisen): Magnus Martens spillefilmdebut lar Arne Scheie få snakke om fine damer, gir oss det nye barnestjerenskuddet og forener noen av årets merkeligste filmduoer.

- Det er verre ikke å bli spurt enn å bli spurt, humrer Arne Scheie.

For første gang er fotballkommentatoren i Haugesund, ikke for å kommentere en fotballkamp, men for å overvære premieren på en film han selv er med i, nemlig Magnus Martens komedie "United" som åpner Haugesund filmfestival søndag.

Og det er en vestlandshistorie med universelt preg, om vi skal ta regissørens ord. "United" handler litt om å justere drømmene etter realistiske forhold, samtidig som man bør kjempe for det man har oppnådd.

Kåre og Drømmen

"United" er historien om verftsarbeideren Kåre (Håvard Lilleheie) som aldri helt har mistet drømmen om å bli fotballproff. Hans kjæreste Anna har imidlertid andre planer selv om hun ivrig er medhjelper når Kåre trener det lokale guttelaget.

Den eneste som ser at det virkelig er fare på ferde for forholdet er Iversen (Sondre Sørheim), den eneste av guttene som ennå ikke har rykket opp til United-drakt på laget - og bedre blir det ikke når barndomsrivalen til Kåre, Stian (Vegar Hoel) ankommer hjembygda med sin fine finansutdannelse.

Alt altså kommentert av Arne Scheie.

Vestlandsfilm

Lilleheie og Martens har begge jobbet i NRK, og førstnevnte har erfaring både fra TV-skjermen og fra standup-scenen, men Lilleheie var ikke et selvfølgelig valg i rollen som den litt tafatte Kåre. Hadde han ikke bodd på Stord fra han var sju til han var 14 og kunne snakke kav stordabu, hadde han heller aldri fått rollen.

- Jeg synes vi har veldig mange filmer som foregår fra Oslo-miljø. På sett og vis er det litt vår oppgave, vi som ikke kommer derfra, å vise at det finnes noe utenfor Oslo også, mener Martens.

Stjerneskudd

Selve filmen er innspilt i Etne, der innbyggerne engasjerte seg stort og der det som må kunne kalles norsk films nye stjerneskudd på barnefronten, Sondre Sørheim, kommer fra.

- Jeg så annonsen for audition i Grannar, og nei jeg hadde ikke all verdens planer om å være med i en film, sier Sondre Sørheim fornuftig. Som en som har 1340 i trikserekord i klassen, var det hardt å skulle spille den dårligste på banen, men cherox-støvlene han går med i hele filmen hjalp.

Selv ble han observert av Magnus Martens i Beckham-skjorte og pannebånd, men han påstår han ikke bryr seg det døyt om at "tullingen" gikk over til Real Madrid.

- Hva, du sa jo at du skulle begynne i Viking, gå via Spania og så til United, presser Martens.

- Jeg har begynt å bli realist. Jeg tror folk kanskje kan lære noe av denne filmen, svarer Sondre med skrått blikk på regissøren.

Gal, gal verden

"United" kan til tider minne om en britisk komedie, og Martens sier han er svak for nyere britiske filmer der realismen ligger til bunn for rare karakterer.

Martens innrømmer også at han gjerne viderefører en del av sine nrkske "U"-erfaringer i sin spillefilmdebut. I filmen opptrer Henrik Mestad som ukrainsk fotballtrener og Harald Eia som hjertegod, men særdeles snurrig bankansatt.

- Det er alltid et spørsmål hvor mye du skal ta med av slikt, men den naive, barnslige og noen ganger absurde stilen er nå meg, sier Martens.

<b>"United" har premiere over hele landet onsdag 20. august. </b>

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter