Gå til sidens hovedinnhold

Dejlig dansk julestemning

TV 2 har sikret seg en julekalender som både voksne og barn vil glede av å se sammen. Den danske TV-serien «Jul i Valhall» er spennende og vellaget drama som fenger fra første episode.

(SIDE2:) Julestemningen er til å ta og føle på gjennom TV-ruta: Knitrende peis, julebakst, stearinlys, mandariner, barn og voksne i skjønn forening. Alt omgitt av et dunkelt lys som rammer inn historien på en tiltalende, julete måte. At snøen enda ikke har kommet, bekymrer ikke denne anmelderen - vi regner med at filmskaperne sørger for et hvitt, skandinavisk teppe innen juleaften.

Sofie skal flytte utenlands med sin mor, karrierekvinnen Tove. Fordi huset deres hjemme i Danmark har blitt overtatt av de nye leieboerne, må Sofie og moren tilbringe hele desember måned på mormors gamle gård på landet, inntil de flytter til Singapore. Når de ankommer gården, viser det seg at mormor - siden sist - har leid ut loftet til den trauste skogsvokteren Asbjørn og hans to barn, Jonas og lille Emma. I én måned skal alle seks leve under samme tak, i forhåpentligvis lykkelig førjulsharmoni. Utenfor huset derimot værer Sofie at alt ikke er som det skal - mormor forteller historier om de gamle norrøne gudene som oppsøker skogen like ved, men skal Sofie tro på dem?

Lunt og varmt
Serien oser lun varme og jul. Man får lyst til å krype opp i sofakroken med gløgg og ullpledd. Historien er spennende fortalt og scenografien er innbydende. Hvem ville ikke likt å feire jul på en gammel dansk bondegård på landet? Skuespillerprestasjonene er fremragende, men unntak av den tilnærmet parodiske fremstillingen av Sofies mor, rasjonaliseringseksperten Tove. Hun minner mest om Otto Jespersens applauderte Tårnfrid-figur der hun svinser rundt med mobiltelefon, laptop, dressjakke og stressrynker. Der de andre karakterene er balanserte og troverdige, overspiller skuespiller Ann Eleonora Jørgensen i altfor stor grad.

I tillegg til Mor Toves overspilling, trekker musikkinnslagene ned. De har liten eller ingen sammenheng med scenene de dukker opp i, og virker nærmest tilfeldig plassert. Av den grunn får vi også innblikk i senere handling i TV-serien, f.eks vises det en halv-romantisk scene med Tove og Asbjørn - og det er vel ikke meningen å røpe så mye allerede?

Hedensk jul?
Det oppsiktsvekkende med serien er at den blander jul og norrøn mytologi - altså hedendom - sammen. Vestlig julefeiring har i dag en kristen referanse, og mange tidligere TV-kalendre har understreket dette. Men hvem sier at en julekalender på TV må ha et kristelig budskap? I Danmark har mye av debatten i etterkant av serien gått på at de norrøne gudene Tor, Loke og Odin ikke er historisk korrekte nok. For denne anmelderen er det derimot for tidlig å si om gjengivelsene holder seg til historieboka eller om de er fritt fortalt, ettersom karakterene ikke dukker opp før i senere episoder.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken