sammen med det europeiske testsamarbeidet IRCT (International Consumer Research and Testing) har de testet hele 210 dekk i ni ulike dimensjoner gjennom seks år for å finne de beste – og dårligste – sommerdekkene. Forbrukerrådet kaller det enkelt og greit verdens mest omfattende sommerdekk-tester.

Continental er best
Noen som garantert er lykkelige over dette er Continental. Tyskerne kommer nemlig best ut av seksårstestene, og har i snitt blitt belønnet med 65 poeng. Åtte av de 12 dekktypene endte opp med 65 poeng eller mer, noe som er veldig godt.

11 av dekkene havnet dessuten på topp-5-listen i det året de ble testet, og den eneste som nesten kan matche dette er Bridgestone med ni av 11 dekk på topp-5-listen. Det japanske dekkmerket er også nummer to på listen over beste dekk med et snitt på 64 poeng, poenget bak Continental.

Den siste pallplassen tar dekkprodusenten som Petter Solberg og resten av rally-VM benytter seg av, Pirelli. De endte opp med 63 poeng.

Sava og BFGoodrich på bunnen
45 dekkprodusenter er testet, men en del har bare fått kjørt seg med en eller to testmodeller. Men av de som har fått gjennomført tre eller flere tester havner Sava og BFGoodrich dårligst ut med et snitt på 37 poeng. Sava-dekkene er testet seks ganger, mens BFGoodrich-dekkene tre ganger.

Avon ble det tredje dårligste dekkvalget med 42 poeng.

To dekk fikk den tvilsomme æren av å ende opp med ett lite poeng – Chengsan og Dayton. Disse er bare testet en gang.

De seks beste:
1) Continental (65 poeng). Åtte av de 12 testede modellene oppnådde 65 poeng eller mer.

2) Bridgestone (64 poeng). Bridgestone tar også andreplassen på to andre lister. 55 prosent av Bridgestone-modellene oppnådd 65 poeng eller mer, og 82 prosent av modellene havnet på en topp-5-liste.

3) Pirelli (63 poeng). Det som kanskje er mest imponerende ved dette merkets resultater er at Pirelli, som eneste merke, kan skilte med to dekkmodeller som har oppnådd 70 poeng eller mer.

4) Uniroyal (62 poeng). Uniroyal er et litt forvirrende merke, fordi det faktisk finnes to produsenter som benytter dette merkenavnet, amerikanske Uniroyal Inc. (eid av Michelin) og belgiske Uniroyal (eid av Continental). Dekkene som er testet av ICRT, kommer fra belgiske Uniroyal.

5) Michelin (61 poeng). Det mest imponerende ved Michelin er at en av de 11 testede modellene (Primacy HP – 205/55-16) oppnådde tidenes tredje beste poengsum – 70 poeng – og at en annen modell vant sin klasse i 2009.

5) Nokian (61 poeng). Ingen av de åtte testede Nokian-modellene oppnår førsteplasser eller mer enn 70 poeng. Til gjengjeld oppnår to dekk (25 prosent) mer enn 65 poeng. Det som imponerer mer, er at tre Nokian-modeller (38 prosent) erobrer plass på topp-3-lister, noe som kvalifiserer til en fjerdeplass på denne listen. Men aller mest imponerer det at hele fem av de åtte testede modellene (63 prosent) er inne på en topp-5-liste.

Les mer om den omfattende testen og sjekk alle testresultater påforbrukerportalen.no. Der finner du også gode tips og råd om dekk.