Gå til sidens hovedinnhold

Den åndelige hjelmen

Sykkelhjelmen var en fin oppfinnelse for å beskytte ungene. Men ofte ser det ut til at foreldrene glemmer å ta den av når barna ikke sykler.

«Cherox`er og sykkelhjelmer er de verste oppfinnelsene for barn utvikling».

Det sa en gang en klok person til meg. Den kloke personen er Hans Knutsen, trener i Lyn Fotball, og en en pådriver i Norsk toppidrettsgymnas (NTG).

Han grunngav sitt syn med at barn i barnehager, med sin polstra kledsel – og da spesielt på beina – alt for sjelden fikk kjenne forskjellen på varmt og kaldt, hardt og mykt - med sin egen hud og sine egne føtter.

Jon Hagebø (42) er født i Moss i Øsfold. Han har jobbet i norsk presse i 21 år, og har vært med i Nettavisen siden oppstarten i 1996. Først som vaktsjef, senere i sju år som sportssjef. Nå har han det redaksjonelle ansvaret for Friluft.

- Jeg er født og oppvokst på Jeløy, hvor naturen ligger rett utenfor dørstokken. Vi vokste jo nærmest opp på løypestreng mellom badestranda og skauen. I alle år fikk jeg være med fatter`n på jakt og fisketurer. Det har jeg stor glede av i dag - og forsøker å overføre det til mine to barn, sier han.

Gikk barbeint
Undertegnede er så heldig at jeg hadde en morfar som var ortopedisk skomaker. Han forlangte at vi barnebarna skulle gå barbeint, nærmest fra april til september. Og det gjorde vi. Resultatet har naturligvis vært både fliser og bi-stikk. Men også masse andre gode opplevelse. I tillegg til sterke føtter.

Holdningen i dag er jo stort sett: «Tenk om ungene slår seg, det skal de få slippe». Spørsmålet er jo naturligvis om ungene da klarer å tilegne seg svært nødvendig lærdom. Den lærdommen som foreldrene faktisk klarte å ta til seg, uten å bli hindret av all verdens polstring.

Det er faktisk ikke mulig å lære seg å svømme uten å gå ut i vannet! Det synes mange å ha glemt.

Var sjokkerte
Flere - dessverre, spesielt mødre – i min omgangskrets var sjokkerte da jeg tok med meg sønnen min på 10 år på tur over Hardangervidda i sommer. «Han er alt for liten for det. Stakkars gutt!»

Magnus syntes overhode ikke synd på seg selv. Selv ikke etter dagsetapper på 25 kilometer, klaget han et øyeblikk. Han syntes det var en kjempeopplevelse.

Som han sa: - Det er jo både slitsomt og kjedelig innimellom. Men det er jo liksom ikke noe vits i å gi opp. Jeg må jo komme fram til hytta i kveld. Og jeg vet jo at jeg klarer det.

Etter noen dager spurte jeg ham rett ut om han syntes det var moro å gå så mye. Svaret var et klart «JA». Og da jeg fulgte opp spørsmålet: «Svarer du det for å gjøre meg glad», var svaret ettertenksomt, men like klart:


- Jeg skjønner hva du mener. Men jeg ville faktisk sagt i fra hvis jeg hadde ment at dette ikke var moro. Jeg har det veldig fint på denne turen.

Tåler mye
Erfaringene fra vår tur er at ungene tåler mye, mye mer enn det en skulle tro. Vi snakker tross alt ikke om å klatre baklengs opp Mount Everest. Men derimot å flytte litt på grensene, og få ungene til å føle at de behersker noe.

Mestringsfølelsen er svært viktig. For å få til det, så må man faktisk også risikere litt – øve seg. Og det kan være frustrerende og kjedelig.

I barndommen sparka gjengen min fotball fra vi kom hjem fra skolen, til vi ble henta inn om kvelden. Hver eneste dag. Innimellom ble det tid til organisert trening også.

For mye?
I dag er ofte oppfatningen blant foreldre at organisert trening tre ganger i uka for 10-åringer er alt for mye. «De er jo så små!»

Hallo!

Når alternativet er å sitte hjemme med gameboy, X-boks eller PC, så er det å være i aktivitet tre ganger i uka, slett ikke for mye. Og en 10-åring er definitivt ikke for liten til å lee litt på seg.

Hadde nå enda ungene vært i ute-aktivitet i den tiden, så ville jeg ikke sagt noe. Men ungene skal jo for all del ikke bli slitne.

Overbeskytting av ungene er på vei til å bli et stort problem i Norge. Både i form av manglende mestringsfølelse – og i form av stillesitting, med påfølgende helseproblemer.

Jeg har veldig sans for rektoren på en skole som for noen år siden uttalte: «På denne skolen har vi hatt to armbrudd og én hjernerystelse de siste årene. Og så pass synes jeg det bør være!»

Ha en fin uke!

Diskuter saken i Veggavsen!

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden