ECB hever styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,5 prosent. Det er klart etter sentralbankens rådsmøte i Frankfurt torsdag.

Rentehevingen kommer som følge av frykt for at økonomien i deler av eurosonen blir overopphetet.

Tross gjeldsproblemene i mindre land i eurosonen er ECB bekymret for overoppheting i enkelte land, blant andre Tyskland.

«Svært årvåken»
Sentralbanksjef Jean-Claude Trichet sa i forrige måned at det vil være «svært årvåken» å heve renten med tanke på inflasjon. Dette ble tolket som en forestående heving.

Inflasjonen i eurosonen er på 2,7 prosent, mens ECB-målet er rett under 2.

Det er andre gang i år ECB hever renten. Ifølge en undersøkelse Bloomberg har gjennomført, kan Trichet komme til å heve renten med ytterligere 0,25 prosentpoeng i løpet av fjerde kvartal i år.

- Den kommer. Inflasjonsutsiktene tilsier det, sier Laurent Bilke, inflasjonsanalytiker i Nomura International Plc i London til Bloomberg News.

Dårlig nytt for Hellas
Både disse utsiktene og dagens renteheving er svært dårlig nytt for de søreuropeiske landene. Hardt rammede land som Hellas og Portugal får nå økte lånekostnader, og det er ventet at dagens heving vil fremskynde ytterligere nedgraderinger av stater, banker og kommuner.

ECBs fremste rolle er imidlertid å holde inflasjonen lav ved å fastsette rentenivået for de 17 landene i eurosonen.