Gå til sidens hovedinnhold

- Den offentlige ydmykelsen er verst

Side2s kvinnepanel snakker om utro kjendismenn.

(SIDE2): Tiger Woods, Jesse James og Ashley Cole er tre kjendismenn som har fått medias søkelys rettet mot seg - av grunner de helst skulle vært foruten. Alle tre valgte å bedra sine koner, og det ikke bare med én - men med en rekke andre kvinner.

De fleste har mistet oversikten over hvor mange elskerinner Tiger Woods hadde. Jesse James på sin side, skal visstnok har vært utro mot Sandra Bullock med minst fire kvinner. Mens Ashley Cole sendte nakenbilder av seg selv til en annen enn sin vakre kone Cheryl Cole.

Bakgrunn

Tiger Woods:Her behandles Tiger Woods
Jesse James:Fjerde elskerinne står fram
Ashley Cole:Sendte nakenbilder til annen kvinne
Sexskandaler:De verste sexskandalene

Det er uansett liten tvil om at utro kjendismenn engasjerer folket. Vi ba derfor Side2s kvinnepanel si sin mening rundt dette skandaløse temaet - og damene fra magasinet Woman hadde klare meninger om hva de synes om saken.

Hvorfor tror du den ene kjendismannen etter den andre blir tatt med buksa nede?

- Det er vel av samme grunn som med menn flest som er utro: De tenker med feil hode. I tillegg har de ofte enorme egoer som trenger mye mer pleie enn egoet til Per fra Toten. Og som siste forklaring er selvfølgelig tilgangen på villige damer så stort at Toten-Per nesten ikke kan drømme i slike baner engang. Det er nå en gang slik at tilbud og etterspørsel styrer markedet – også når det gjelder sex, sier redaksjonssjef Lisbeth Skøelv (36).

- Fordi verken sponsoravtaler eller luksusvillaer kunne skjule det faktum at de er rabiate, hormonelle idioter som tenker med forhuden på privaten. Dem om det, sier nå jeg, men jeg synes veldig synd på damene de bedrar, sier journalist Karoline Sandborg (28).

- Det er så klart fordi de blir raskt gjenkjent. Vanlig folk kan drive med forholdsvis mye snusk uten å bli ferska, men er du kjendis, blir du gjerne avslørt bare du så vidt dypper lilletåa i syndens pøl, sier sjefredaktør Heidi Sinding-Larsen (38).

Hva med konene?
Og er man først tatt med buksa nede, er det ingen vei tilbake. Den offentlige ydmykelsen er stor - men hva ville kvinnepanelet gjort dersom de var en av de bedratte konene?

- Cashet ut og stukket av. Utroskap i en sånn skala er utilgivelig! I Sandra og Elins tilfeller er det ikke snakk om ektemennene dreit seg ut på julebord med jobben, eller kom i skade for å dyppe legemet i feil person i en mørk tid av forholdet. Disse ektefellene har jo virkelig systematisk gått inn for å krenke damene sine, og harvet over horder av andre hunnkjønn - alle som gadd å løfte på skjørtet, virker det som, sier Karoline Sandborg.

- Jeg ville først grått og syntes synd på meg selv, deretter ville jeg pælma tingene deres ut av huset og skiftet lås på dørene. For de kunne jo bare drømme om at jeg noensinne kom til å tilgi dem. Fat chance! Det burde vært straffbart å ydmyke noen offentlig slik de stakkars konene er blitt, forklarer Lisbeth Skøelv.

Sjefredaktør Heidi Sinding-Larsen er derimot av det litt mer tilgivende slaget.

- Den offentlige ydmykelsen er jo den verste. Når mannen i gata blir tatt med buksene nede, er det som regel lett å holde det innenfor husets fire vegger, men for kjendispar vil jeg tro det svir hakket verre. Disse gutta skulle fått lov til å krype et par mil før jeg tok noen av dem inn i varmen igjen, og kanskje også tatt igjen med samme mynt?

Mer utsatt?
Men er det slik at kjente mennesker har oftere sidesprang enn oss vanlige folk? Professor i psykologi Frode Thuen, sa til Side2 ved en tidligere anledning, at tilgangen på aktuelle partnere avgjør om man greier å holde seg på matta eller ikke, og det er liten tvil om at kjendiser har stor tilgang på sexpartnere.

Men hva mener kvinnepanelet?

- Det er vel ikke akkurat Hollywood-stjernene som har best moral og erfaring med lange og trofaste ekteskap, så de topper sikkert listen. Kanskje kjendiser generelt er litt mer utro grunnet flere fristelser, men “mannen i gata” er vel rett bak. Jeg mener utroskap er litt for “akseptert” i samfunnet, folk burde oftere si ifra til personen som gjør det, ikke bare late som at det ikke skjer, sier moteredaktør Lillian Vangen (29).

- Vi får i hvert fall høre om det kjapt og i stor skala når kjendiser har skeiet ut. Utroskap er korttenkt, og spesielt korttenkt av kjendiser som Tiger, som er avhengig av at folk har et godt forhold til navnet hans. Ikke rart så mange sponsorer trakk seg fra avtalene med ham, hvem vil vel gå med Utro Tiger-klokka eller kjøpe en Utro Tiger-skjorte? Utroskap er ikke bare ødeleggende og kvalmt, men det er også utrolig usexy. Selv om konene, kjærestene og verden har tilgitt Hugh Grant, Bill Clinton og Jude Law, så kommer de aldri til å være like sjarmerende som før, sier Karoline Sandborg.

Så....inn til behandling
Når skandalene kommer i lyset er ofte de skyldige raske med å legge seg inn til behandling på sexklinikker, og man kan ofte undre om de gjør dette fordi de har et reelt problem, eller fordi dette gir de en mulighet til å forklare årsaken til sine seksuelle utskeielser.

Er det for lettvint å skylde på sexavhengighet?

- Det er i alle fall veldig beleilig å ha noe å skylde på. “Stakkars meg, jeg er syk”, liksom. I realiteten er de jo ikke syke, bare kåte og egoistiske. For utroskapen plager dem jo ikke nevneverdig før de blir ferska, men da er det ikke måte på hvor lei seg de er. Hvor troverdig er det?, sier Lisbeth Skøelv.

- Det er altfor lett, og det virker i grunnen veldig Hollywood-amerikansk å skylde på sexavhengighet med én gang man har driti seg ut. “Egentlig er jeg puritansk, liksom. Egentlig er jeg et moralsk menneske med stor respekt for min kone og vårt forhold, men på grunn av sexavhengigheten måtte jeg stikke snoppen inn i alt fra min lokale konditor til stripperen på Hooters samt naboens datter.” Nei, det viser større selvrespekt å faktisk ta ansvar for sine feil, og innrømme at man har vært ekstremt egoistisk og brutt løfter. Alle kan ikke ha diagnosen sexavhengig, sier Karoline Sandborg.

- Vi mennesker er noen vanedyr, så det er sikkert en del som blir notorisk avhengig av utroskap, spenning og sex også. Et opphold på en klinikk er ikke dumt da, men det kan også være en lett løsning for å bli “renvasket” på og for å få sympati og tilgivelse. Tydeligvis hjelper det, siden mange blir sammen med partneren igjen og gjerne kjapt etterpå. Jeg har vanskelig for å forstå at noen kan ha så lite respekt for seg selv, sier Lillian Vangen.

Grensen for utroskap
Hva man betrakter som utroskap er svært individuelt, og vil avhenge av både personlige meninger og det type forholdet man er i.

Men hvor går kvinnepanelets grense for utroskap?

- Kliner man med andre enn kjæresten sin, er det utroskap i min bok. Men selvsagt er det enda verre om man har sex med andre eller forelsker seg i andre. Min holdning er enkel: Har du behov for å pule rundt, vær singel. Enkelt og greit, sier Lisbeth Skøelv.

- Jeg har aldri vært utro og stiller derfor også med en klar nulltoleranse. For å si det med utrykningspolitiets egen sjargong: Du må være edru for å kjøre bil. Du kan ta deg en Munkholm eller lukte på romkulene, men om du blir tatt med noe sterkere innabords, verken fortjener eller beholder du løyven, sier Karoline Sandborg.

- Jeg syns utroskap er veldig vondt, at den personen du stoler mest på faktisk kan gå bak ryggen din på en så intim måte. Det er nesten det største sviket jeg kan tenke meg. Hvis man skal være sammen resten av livet, så må man kunne titte uskyldig på det andre kjønn, men ikke gjøre det åpenlyst når du er sammen med partneren din. Er man på byen, kan man prate og bli kjent med det motsatte kjønn, men ikke henge med den personen hele kvelden, det blir feil i mine øyne. Utover det hadde jeg hatt vanskelig for å tilgi, sier Lillian Vangen.

- Hvis mannen min kliner med en dame i fylla og slukkøret bekjenner det etterpå, har jeg ingen problemer med å takle det. Det er først når løgner og fortielse kommer inn i bildet at jeg velger å kalle det utroskap. Men der har vi vel alle forskjellige grenser, og jeg er ikke av den sjalu typen, sier Heidi Sinding-Larsen.

LES FLERE SAKER FRA KVINNEPANELET HER:

- Ikke sjokkerende
Lykke kan kjøpes
– Det er helt krise
- Dyrt å være dum
Har du noen Facebook-tabber?
Hårløs nedentil?

Kommentarer til denne saken