(NA24-KOMMENTAR): Jeg leser på journalisten.no – de har begynt å lage nyheter der i gården – at Anne Dawson har solgt Presseklubben på Egertorget i Oslo til gårdeieren. Omtrent samtidig snakker jeg – mobilt – med en gammel venn og kollega som har meldt seg på Facebook, «Fjesbok» som stadig flere kaller det. Han forteller at han mottar stadig flere og stadig mer sutrete e-poster fra gamle kolleger som vantrives på jobben og ser mørkt på pressefagets utsikter.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Selv er jeg ikke på Facebook, i hvert fall ikke ennå, men jeg tilstår at jeg gjennom snart tretti år i journalistikken fra tid til annen har møtt kolleger over et glass øl eller ti. I yngre år skrøt vi av sakene våre, i eldre år ristet vi på hodet over ungdommen. Men saktens har det vært både hyggelig og trivielt, som de sier nordpå.

Lang ventetid
På Hamar på 70-tallet hadde vi ikke stort annen glede av pressekortet enn at vi kom inn gratis på Briskeby Stadion. På restaurant Stallgården måtte vi vente på halvliteren like lenge som resten av klientellet. Der var betjeningen nesten like gammel som restaurasjonen. Så det tok sin tid. Og dørene stengte tidlig.

Da noen av oss satte oss på toget og dro til Oslo for å bli journalister med stor S, sto vi i kø i trappa og håpet å komme inn på den forjettede Tostrupkjelleren. Og kom vi inn, så var det ikke mye varme å hente for oss unge hos de etablerte verdensmesterne i rikspressen. De to som var hyggelige, husker jeg godt. Og skulle de komme i skade for å lese dette, får de ta det til seg.

Så flyttet den hyggelige restauratør Claus Krohn til Hotell Viking og senere til Drammen, og Tostrupkjelleren døde hen. Flere år etter startet Anne Dawson med flere presseklubb i lokalene til gamle «Malla» på Aschehougs plass. Der fløt ølet fritt i flere år, og det var kort vei for en halvliters tid for oss i Akersgata mens vi ventet på bildene på kveldsvakta. På den tiden løsnet mange personsøkere fra buksebeltet på toalettet og seilte ut i Oslofjorden.

Tilbake
Presseklubben dro tilbake til Tostrupkjelleren. Og journalistene begynte å mingle med politikere og byråkrater. Informasjonsfolk, for den saks skyld. Ikke helt bra for den uavhengige kulturen. Men maten var god.

Slik den også har vært i Presseklubben på Egertorget. I langt hyggeligere lokaler enn den noe slitne Tostrupkjelleren. Men nå selger Anne sjappa – og gårdeieren skal lage Oslos svar på Bond Street, leser jeg – fortsatt på journalisten.no. Shoppingsenter med andre ord. Riktig tilpasset en tid der også journalisters meninger er til salgs.

Journalister skal være på kafé, sa de gamle redaktørene. Sikkert fordi de selv trivdes best der. Kanskje skal ikke journalister sitte sammen på kafé, det blir ikke bedre saker av dette samværet. Men kanskje blir det litt bedre samhold.

Så, kjære, Anne, du får heller gjenåpne Tostrupkjelleren. Så vi blad- og nettfolk har et sted å lufte noen fordommer – og løfte noen glass.

Dag Solberg er frilansjournalist og spaltist i NA24.