Gå til sidens hovedinnhold

Juan Carlos arvet et diktatur

Men Francos håndplukkede favoritt sørget for demokrati.

(SIDE2): Da general Francisco Franco hadde styrt Spania eneveldig i over 30 år, gjorde han i 1969 prins Juan Carlos til landets tronfølger og sin arving. Generalen, som på det tidspunktet var midtveis i 70-årene, hadde allerede i 1947 erklært at Spania var et kongedømme, men uten å innsette en konge.

Franco hadde ingen ambisjon om å bli konge selv, men fortsatte å styre landet som regent, gikk i uniformer som matchet en konges rang og bodde i El Pardo-palasset.

Mistet lillebroren i skyteulykke
Den nærmeste arvingen etter landets forrige konge, Alfonso XIII (som ble avsatt i et kupp i 1931), var Alfonsos sønn Juan, faren til Juan Carlos. Franco fryktet imidlertid at Juan var alt for liberal, og at han ville ødelegge regimet som Franco og hans ultranasjonalistiske falangistparti hadde bygget opp.

Juan fikk imidlertid overtalt general Franco til å la sønnen Juan Carlos få utdanne seg i Spania. Familien bodde i eksil i Portugal da ti år gamle prins Juan Carlos i 1948 flyttet til til farens hjemland. Han gikk først på skoler i San Sebastian og Madrid, før han i 1955-57 tok offisersutdanning i Zaragoza.

Midt på 1950-tallet rammet av en tragedie kongefamilien, og særlig Juan Carlos. Hans yngre bror Alfonso døde i en våpenulykke i påsken 1956, bare 14 år gammel.

Rykteflom om hvem som skjøt
Ifølge den offisielle erklæringen fra den spanske ambassaden i Portugal døde prins Alfonso mens han pusset en pistol. Et skudd gikk av og traff ham i hodet, og han døde i løpet av få minutter.

Det gikk ikke lang tid før avisene viderebrakte rykter om at Juan Carlos holdt pistolen da skuddet gikk av. Kjolemakeren til prinsenes mor fortalte at Juan Carlos siktet på Alfonso og trakk av, uvitende om at pistolen var ladd.

En portugisisk venn av Juan Carlos fortalte også at Juan Carlos hadde trukket av, uvitende om at pistolen var ladd, og at kulen hadde truffet veggen før den rikosjetterte og traff broren. Den egentlige historien kjenner bare Juan Carlos selv.

Otto av Habsburg fikk tilbud
På 1960-tallet begynte Franco å tenke på arvefølgen, og det var ikke opplagt at Juan Carlos skulle bli utpekt. Franco hadde utelukket den mest opplagte kandidaten, Juan Carlos’ far, men i 1961 kontaktet han i stedet den siste kronprinsen av Østerrike-Ungarn.

Erkehertug Otto fikk tilbudet om å bli arving, men takket nei siden det var lenge siden Habsburg-familien hadde regjert Spania. Otto pekte i stedet på Juan Carlos.

Franco vurderte deretter å gi tilbudet til Juan Carlos’ fetter Alfonso, hertugen av Anjou og Cádiz – en mann som i 1972 giftet seg med Francos barnebarn.

Håndplukket Juan Carlos
Valget falt til slutt på den unge Juan Carlos, som Franco regnet med han kunne forme slik at Juan Carlos ville opprettholde det ultrakonservative regimet også etter hans død.

Beslutningen kom som en stor overraskelse for Juan Carlos’ far – og for den andre som hevdet han var landets rettmessige arving, prins Carlos-Hugo, som tilhørte en annen gren av Borbón-slekten.

I juli 1974 ble Franco syk, og Juan Carlos trådte inn som fungerende statsoverhode. Franco frisknet til igjen, men 20. november 1975 trakk den gamle generalen pusten for siste gang.

Ivret for demokratiske reformer
37 år gammel ble Juan Carlos konge, og snart viste det seg at det var hans tur til å overraske. Da han ble arving, hadde han sverget troskap til Francos falangistparti, men den nye kongen var slett ikke en lojal tilhenger av det gamle regimet slik Franco hadde trodd.

I 1977 utnevnte Juan Carlos reformivrige Adolfo Suarez til statsminister, og året etter stemte 88 prosent av spanjolene for den nye demokratiske konstitusjonen.

Fire år seinere spilte Juan Carlos en avgjørende rolle da en gruppe offiserer forsøkte å gjøre statskupp, og avsette landets folkevalgte regjering. I generaluniform gikk kongen på direktesendt tv og krevde at offiserene skulle legge ned våpnene sine.

Nøktern kongefamilie
I 1962 hadde prins Juan Carlos giftet seg med prinsesse Sofia av Hellas og Danmark, datter av grekernes kong Paul. De fikk tre barn, døtrene Elena og Cristina, og tronfølgeren Felipe. I 1975 markerte Juan Carlos seg som en nøktern monark, da han besluttet at familien skulle bli boende i Zarzuela-palasset utenfor Madrid i stedet for det mer storslagne Palacio de Oriente.

Kongeparets eldste datter Elena giftet seg i 1995 med Jaime de Marichalar, som hun fikk barna Felipe Juan og Victoria Federica sammen med. Paret ble skilt i 2009.

Søsteren Cristina giftet seg i 1997 med Iñaki Urdangarin, og paret har fire barn sammen: Juan Valentín, Pablo Nicolás, Miguel og Irene. Familien er bosatt i Barcelona.

Dronning etter Felipe?
Tronarvingen Felipe ble i en periode tidlig på 2000-tallet koblet til norske Eva Sannum, men i 2004 giftet han seg med journalisten Letizia Ortiz Rocasolano, som ble akseptert både av kongefamilien og det spanske folket, til tross for at hun hadde vært gift og var skilt. Paret har to barn, døtrene Leonore og Sofía. Dersom paret ikke får en sønn, vil Leonore med tiden bli spansk tronarving.

Til den utvidete kongefamilien, hører også kong Juan Carlos’ to søstre, Pilar og Margarita. Infanta Pilar er enke, og fikk fem barn i ekteskapet med Luis Gomez-Acebo y de Estrada, mens søsteren Margarita har to barn fra ekteskapet med Carlos Zurita.

Se store bilder av Spanias kongefamilie her.

Reklame

Topp 10 salg i langhelgen

Kommentarer til denne saken