Gå til sidens hovedinnhold

- Denne båten skal på plass innen nyttår

Ruters eiere har bestemt.

Torsdag skrev Nettavisen NA24 om ønsket til ferjeoperatøren Norled om å sette i gang en rute mellom Oslo sentrum og Fornebu som et midlertidig tiltak fram til Fornebubanen eventuelt står ferdig om åtte år.

Fornebu har blitt en stor transporthodepine for hele hovedstadsregionen. Området har blitt hovedsete for flere av landets største selskaper, hovedstadens mest ettertraktede storstue for konserter og et stort antall boliger.

På grunn av mangel på både trikk, T-bane, båt og tog er det nå 37 busser i timen som operer ut Fornebu. Utover at veinettet på Fornebu ikke er skalert for dette, må også bussene kjøre på den sterkt overbelastede E18 inn til sentrum.

Norled sier de kan sette i gang med en rute nesten umiddelbart, men kollektivselskapet Ruter sier en anbudsprosess må på plass, og at de ikke har noen umiddelbare planer om å sette i gang.

Les også: Dette kan bli nødløsningen for Oslo

- Skal på plass

Men ifølge leder av Akershus Venstre, Solveig Schytz , har ikke Ruter noe valg.

- På bakgrunn av Ruters egen rapport «Ruters tilbud på fjorden» vedtok fylkestinget i desember 2012 å be om en utredning for snarest mulig å få etablert et båttilbud fra Aker Brygge til Fornebu som et midlertidig tiltak fram til Fornebubanen settes i drift. Fylkestinget vedtok at den bør være i drift fra 1. januar 2014 sier Schytz. sier Schytz til Nettavisen NA24.

- Midler til investering i båt og brygge i Rolfsbukta, samt drift finnes, i Oslopakke 3 fram til Fornebubanen settes i drift, sier Schytz.

Akershus fylkeskommune eier 40 prosent av Ruter.

- Det er sjelden vi gir Ruter spesifikke strekninger å satse på, for vi gir dem stort sett et budsjett i henhold til strategiplanen, men denne gangen har vi valgt å gi en ganske eksplisitt bestilling, sier hun.

- Skal prioritere

Rett over nyttår sa Ruter til Budstikka at kapasiteten på Aker Brygge er oppbrukt, og at det derfor ikke er noe alternativ, men at en utbygging av Vippetangen kunne være mulig, men ikke hensiktsmessig.

Schytz forventer på sin side at man nå løser denne utfordringen.

- - Venstre har lenge tatt til orde for et båttilbud til Fornebu mens vi venter på Fornebubanen. Vi må sette inn noen ekstraordinære tiltak for avhjelpe situasjonen. Det går 37 busser i timen og det er ikke plass til flere. Pengene finnes, nå venter vi på utredningen sier Venstre-lederen.

- Hva tenker du om at Ruter ikke gir noen klare svar i denne saken? 1. januar er ikke så langt unna hvis ny båt må på plass og ny havn bygges?

- Akershus fylkeskommune og Ruter skal levere en utredning innen 10. mai. De jobber med saken, sier Schytz.

Reklame

Best i test: Maskinene som gir deg sunnere frityrmat

Kommentarer til denne saken