Gå til sidens hovedinnhold

Denne bensinstasjonen selger nesten ikke drivstoff

... og det er eieren veldig fornøyd med.

ESPA (NA24): Langs E6 ved Mjøsa, en knapp halvtime sør for Hamar, ligger det en bensinstasjon oppe i skråningen. Shell-stasjonen er kanskje en av Norges mest kjente bensinstasjoner, men omsetningen av drivstoff er heller laber.

- Da vi startet opp var det vel rundt 7 av 10 besøkende som fylte drivstoff. Nå tror jeg det ligger på rundt en halv av ti besøkende som fyller, sier eier Rune Gulbrandsen til NA24 og ler.

- Det er i grunn helt greit for meg.

Årsaken til han tross den labre drivstoffomsetningen er fornøyd, er selvsagt at bensinstasjonen har blitt viden kjent for sine boller. I 2012 solgte den lille bensinstasjonen en anelse under 1.235.000 boller - et gjennomsnitt på nesten 3400 boller hver eneste dag.

Det var en fin økning på 35.000 boller i forhold til 2011, og gir klingende mynt i kassa.

Påvirket av karbohysteri

- Det er litt mindre enn i toppårene 2009-2010. Vi har omtrent nøyaktig like mange kunder, men mange har gått over fra å kjøpe ti til seks boller. Er man tre i bilen, så holder det, er det mange som sier i kasse. Vi merket godt slanketrenden med lavkarbo, men når man først er ute slik, så skeier man gjerne litt ut. Pølsesalget er nå for eksempel helt ekstremt høyt, og det er ingen etterspørsel etter sunne alternativer med kylling. Vi har forsøkt alt, men det går bare ikke, sier Gulbrandsen.

På den beste dagen i fjor, i påskerushet, toppet salget på én enkelt dag 12.200 boller.

- Det var snakk om 6 boller i minuttet. Det er 27 traller av de du ser der på én dag. Vi har bare 19 traller, så det skaper litt logistiske utfordringer, men alt er mulig å få til, sier han.

- Verdens beste

Bollene markedsfører de som verdens beste, selv om det strengt tatt ikke er lov i Norge. At de er gode er det likevel mange som er enige i. De selger ofte både 70 og 100 boller til enkeltkunder, som gjerne brukes som mat på møter.

Bollene blir bakt på et bakeri i Oslo, basert på en bolleoppskrift som bensinstasjonen har enerett på, og fraktet opp til Espa rå. Der de blir stående og heve i rundt et døgn. Så blir de stekt ferske i butikken.

- Vi har aldri rullet en bolle så lenge vi har holdt på, men har hele tiden tre personer som jobber med stekingen og logistikken rundt det hele, sier Gulbrandsen.

Han mener andre bensinstasjoner ikke helt har forstått hva som skal til for å få de gode bollene, og mener andre bensinstasjonsboller er alt for tørre.

Byggeplass i lang tid

Bensinstasjonen ligger i dag langs det som egentlig er en gedigen byggeplass. E6 blir oppgradert hele veien fra Minnesund ved sørenden av Mjøsa, til langt nord for Espa.

- Vi hadde regnet med at omsetningen skulle gå ned betydelig under utbyggingsperioden, men vi har faktisk økt. Men så har vi også et veldig godt forhold til utbyggerne, som kan komme hit og få gratis kaffe og kjøpe boller, sier han.

Han gleder seg likevel veldig til veiutbyggingen blir ferdig i løpet av 2014.

- Vi trodde det i praksis bare kom til å bli et kryss her, men det blir en veldig flott plass, vi blir liggende over veien med avkjøringer i begge retninger, og brua over veien skal lyssetes flott. Det blir en flott rasteplass! sier Gulbrandsen.

Offisielt er målet for neste år å selge 1,5 millioner boller. Helt realistisk tror derimot ikke eieren på dette.

- Målet får være å holde nivået på hva det er nå, fram til E6 blir ferdig, konkluderer han.

En spøk i Danmark

Guldbransen er for øvrig veldig fornøyd med deler av mediedekningen har fått.

- Var det dere som hadde et samarbeid med en dansk avis? Uansett, det var en sak som havnet på topp på forsiden til en av de store danske nettavisene. Bolle betyr jo ikke helt det samme i Danmark som i Norge, og Bolleland ble jo da en stor spøk for dem. Etter det har vi hatt mange besøkende der ifra, sier han og smiler.

Og skulle du ikke sett: På vei ut av butikken ser Nettavisen et ektepar som setter seg inn i en danskregistrert bil. De koste seg godt med bolle.

Kommentarer til denne saken