HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=Z_L7ypOPvPRPXCOgmwXN9SoONhmtIGz69Lu5VPdOytPbGV6MCBImkOS3P3mIB-B8ZgHAokGRWbEfW4PT5gVED_lsd3ODHf5sTgGLV-4aVauIhHbh3q1XTV2bBcbxinhFCeN4NhjcW84&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Verdens aksjemarkeder har i lang tid befunnet seg på eller nær rekordhøye nivåer.

De siste dagene har imidlertid stemningen surnet betraktelig. Torsdag svekket de amerikanske børsene seg med mellom to og tre prosent. For teknologitunge Nasdaq var det den verste dagen siden 2011.

Fredag fortsetter fallet i Europa og hovedindeksen på Oslo Børs synker med 1,4 prosent til 546,5 poeng.

Her kan du følge utviklingen i markedet

Nå spås det at børsene kan stå overfor det som vil bli en av tidenes største nedturer.

- Det er veldig sannsynlig at vi i løpet av de neste 12 månedene vil se et krakk som man hadde i 87, og jeg mistenker at det kan bli enda verre, sier den kjente og styrtrike sveitsiske investoren Marc Faber, også kalt «Dr. Doom».

Black Monday
Krakket Faber peker på startet med selve skrekkdagen i nyere finanshistorie.

Mandag 19. oktober 1987 falt aksjemarkedet i New York med utrolige 22,7 prosent. I Oslo stupte kursene med 19 prosent og dagen er siden døpt til Black Monday.

Nedturen fortsatte også i de påfølgende dagene, og da det ble gjort opp regning hadde Oslo Børs mistet 28 prosent av verdiene sine i løpet av måneden.

- I år tror jeg med sikkerhet at S&P 500 vil falle med 30 prosent, men hvem vet. Det jeg sier er at det ikke er noen god tid å kjøpe aksjer på, sier Faber.

Han begrunner dette med at sentralbankenes stimuli har bidratt til å fyre aksjekursene for høyt.

- Jeg mener at noen aksjegrupper er sårbare fordi de befinner seg i koko-land når det kommer til verdivurdering. De har ingen inntjening og prisen er nødt til å feile.

Finanshelt
Marc Faber ble helt i finansmarkedene da han en uke før krakket i 1987 anbefalte sine daværende kunder å gå ut av aksjemarkedet.

Hans nyhetsbrev til investorer, The Gloom Boom & Doom Report, er også anerkjent lesning i finanskretser. Han er med andre ord ikke kjent for å være den mest optimistiske aktøren i verdensmarkedene.

- Ignorer dårlige nyheter
Den norske finansnestoren Peter Warren har på sin side bitt seg merke i at markedet har gitt blaffen i negative nyheter.

- Sjelden har så mange dårlige nyheter blitt ignorert av et unisont aksjemarked, skriver Warren på sin blogg.

Han peker også på likheter med tidligere aksjekollapser.

- Siden aksjer ikke begynte å falle umiddelbart tok man det som et tegn på at alt var i skjønneste orden og kjøpte fler. Dette er identisk med utviklingen i 2001 og 2008.

I tillegg så har utviklingen i mengden lån til aksjekjøp nå steget til det desidert høyeste nivået i historien. En høy belåning signaliserer at flere vil selge fort når en nedtur først kommer, noe som gjør fallet selvforsterkende.

Største farer
Analysesjef Lars H. Mikelsen hos NorCap sier følgende til Nettavisen NA24 om Fabers advarsel.

- Det kan man ikke utelukke.

Han ser for seg følgende farer som de største for aksjemarkedet akkurat nå.

* Skarp prising av aksjer selv med basis i høye profittmarginer
* Ingen mulighet til rentenedsettelser
* Bred enighet om at aksjer skal opp, og alle er rigget for det
* Høy belåning av aksjeposisjoner