Gå til sidens hovedinnhold

Denne restauranten nekter å ta imot kontantene dine

Bryter loven og regner med at kundene vil tilpasse seg.

Holmenkollen Restaurant går torsdag ut å forteller at de fra og med 5. august ikke lenger vil akseptere kontanter som betalingsmiddel.

- Vi ber om at våre kunder heretter må kunne gjøre opp for seg på bankkort ved besøk hos oss, skriver restauranten i en mail til Nettavisen.

Strider mot loven
Ønsker man å bruke kontanter hos restauranten, må man ta kontakt med ledelsen av restauranten i forkant av besøket for å avtale forhåndsbetaling.

- Vi gjør det fordi det vil gi økt effektivitet, sikkerhet og det er kostnadsbesparende, sier Anders Ellburg, daglig leder hos Holmenkollen restaurant, til Nettavisen.

I følge Sentralbankloven paragraf 14 er det derimot ikke lov å nekte å ta i mot kontanter som betaling.

Dette ser ikke Ellburg på som et problem.

- Kontanter er et lovlig betalingsmiddel, men man må ikke akseptere det. Man kan for eksempel ikke leie en bil med kontanter, man må betale med kort. Det har forekommet tidligere. Forbruket av kontanter har sunket så enormt mye at det er nede i 3-4 prosent av total omsetning, sier Ellburg.

Han påpeker at det er svært dyrt å drive med kontantbetaling.

Implementeringen av kun bankkort vil ta noe tid å få fult i gang, men skal etter planen starte fra og med 5. august.

- De må følge loven
Statssekretær i Finansdepartementet, Jørgen Næsje (Frp), reagerer på at restauranten ikke vil ta kontanter.

- Som en seriøs servicebedrift må de følge loven og vi har ingen planer om å endre på den, sier Næsje.

Han ber restauranten tenke over hva som er god service, i fare for at kundene kanskje vil straffe dem.

- Kontanter er jo et pliktig betalingsmiddel og man kan ikke nekte å motta det. De er en typisk servicebedrift og de skal være til for kundene. Da skal man ikke jobbe mot dem. Jeg synes dette er litt rart, sier Næsje.

- Eldre mennesker synes det er vanskelig å forholde seg til kortbetaling og bruker helst kontanter. Man burde ikke stenge ute en del av samfunnet, sier Næsje.

Næsje påpeker at det ikke bre er sentralbankloven som regulerer dette, men også Finansavtaleloven §38. Her står det følgende:

«En forbruker har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren.»

- Helt utenkelig
NHO Handel har ikke tro på et kontantfritt samfunn enda.

- Det er helt utenkelig at man ikke kan ta imot kontanter, for eksempel når man kjøper en avis. Det vil ikke skje i varehandelen. Det går fort med utviklingen mot det kontantløse samfunnet, men det vil skje av seg selv, sier Bjørn Næss, administrerende direktør for NHO Handel, til Nettavisen.

- Vi tenker innenfor handel at det ikke er et tema å gå så langt som å kutte ut kontantene, men har stor forståelse for at restaurant- og reiselivsbransjen prøver slike løsninger.

Vet du om andre steder som nekter å ta kontant betaling? Tips oss!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken