Vladmir Putin har blokkert flere sosiale medier som Twitter og Facebook.
Tilsynet mente Facebook sensurerte Kreml-vennlige nyheter og diskriminerte på 26 forskjellige punkter.
– Snart vil millioner av alminnelige russere være avskåret fra pålitelig informasjon og ute av stand til å snakke ut, sa sjefen for internasjonale operasjoner i Facebooks moderselskap Meta, Nick Clegg, i en pressemelding.
I tillegg har flere populære applikasjoner og underholdningsalternativer som TikTok og Netflix frivillig tatt tjenestene sine ut av landet.
Les også: Full splid om Tsjernobyl: - De er aper med granater
Økt dramatisk
Etterspørselen etter «virtuelle, private nettverk» eller «VPN»-tilganger har skutt i været etter de nye restriksjonene kom på plass.
En VPN-tilgang gjør at du kan endre IP adresse og med det låse opp medieinnhold som er tillatt i et annet geografisk område. Du kan for eksempel sette VPN-serveren din til å være i Storbritannia eller Spania.
Nå tar etterspørselen etter tjenesten av i Russland.
- I de siste 10 dagene, mellom 24. februar og 5. mars, har Topp 10 VPN-applikasjonene på App Store og Google Play sett mer enn 4,6 millioner nye nedlastninger. Og våre estimater er veldig konservative her, ifølge siden AppFigures.
Det melder Business Insider.
Etterspørselen har økt med over 4000 prosent.
Analysen, lagt ut på mandag, viser at de topp 10 VPN-applikasjonene gikk fra å ha et gjennomsnitt på 16.000 nye nedlastninger hver dag til mer enn 700.000 siden 24. februar.
UK-registrerte ExpressVPN har også opplevd en dramatisk økning på 330 prosent, ifølge visepresidenten Harold Li til Bloomberg.
En annen VPN, Surfshark, har sett salgene sine øke med 35 ganger etter invasjonen.
- Sist gang vi så en lignende økning i salg var når Kina innførte sikkerhetsloven i Hong Kong i 2020, sa en talsperson til avisen.
Forrige fredag vedtok også nasjonalforsamlingen i Russland en streng lov med formål om å modere internettet. Loven gjør det ulovlig å spre «falske nyheter» om det russiske militæret.
I verste fall kan du få 15 år i fengsel hvis du blir tatt i en heftig Facebook-diskusjon hvor du kritiserer det russiske militæret og invasjonen av Ukraina.
Les også: Igjen får Norge en av Europas høyeste strømpriser
- Vi er på vei mot en full skilsmisse nå
Glenn Diesen, forsker og professor ved USN Handelshøyskolen, tror ikke Putin kommer til å slå hardt ned på bruken av VPN.
- Det er ikke noen lover mot å bruke VPN. Man bryter ikke loven, i hvert fall ikke enda. Russerne er nysgjerrige på hva som skjer på den andre siden, sier Diesen til Nettavisen.
- Jeg er også nysgjerrig på hva som skjer i Russland og derfor synes jeg det var dumt at vi stengte ned russiske kanaler i Vesten. Vi har ingen innsikt i deres debatter og hvilken informasjon de får i deres nyhetssendinger, legger han til.
Diesens forskningsområde er Russlands strategi for stor-Eurasia som en politisk økonomi, og han forteller at vi er i gang med en stygg skilsmisse som vil vare.
Russland har nemlig en mer langsiktig plan.
- De setter inn strategiske sanksjoner. Digitale kjemper i Russland er dominerende. Du har Yandex istedenfor Google, VK istedenfor Facebook og Telegram istedenfor Twitter. De har et eget internett som i verste fall kan kobles av det vestlige internettet, påpeker forskeren.
- Dette er en gradvis prosess hvor målet er å skille seg fra disse digitale plattformene. Digitale midler skal ikke ligge i hendene på digitale fiender. De forbereder seg mer og mer på å lære seg å leve uten USA.
Der de mangler kompetanse, ser de til Kina.
- På E-commerce har de valgt å utvikle seg videre med Alibaba istedenfor å knytte tettere bånd til Amazon. Over tid ønsker Russland å skille seg gradvis vekk fra Europa på alle områder. Russland har forsøkt å finne en felles Europa i tretti år, men nå har de bestemt seg for at det ikke går, sier Diesen.
- Vi er på vei mot en full skilsmisse nå innenfor alt fra teknologi, handel, medier og økonomi. Disse markedene kommer ikke tilbake igjen. Både Russland og Kina ser for seg Stor-Eurasia, legger han til.
Det har derimot ikke alltid vært planen. Gjennom de siste århundrene har Russland hatt et dilemma.
- Skal de være med Europa eller Østen? Nå har situasjonen snudd seg helt. I 2014 dukket Kina opp som en stormakt. Jeg har jobbet i Moskva og følelsen da blant politiske stormakter var at Europa ble sett på som mer og mer stagnerende mens Asia ble sett på som et mer inkluderende og vennlig miljø med en god økonomisk dynamikk.
- Tankegangen er at fremtiden ligger i Østen. Tyskland, som en viktig handelspartner, blir for eksempel byttet ut med Kina.
Men faren er at Europa blir mindre relevant.
- Det er synd for et Europa som forblir splittet vil bli mindre relevant. Det er synd for Europa som et kontinent. 30 år gikk uten at vi fant en løsning, avslutter han.
Les også: Sp-topp vil stanse elektrifisering av sokkelen - får ikke med seg partiet