Gå til sidens hovedinnhold

- Helsefarlige deodoranter i Norge

Det kjemiske stoffet kan være kreftfremkallende, men finnes likevel i mange deodoranter.

(SIDE2): Miljøvernsorganisasjonen Grønn Hverdag har nylig foretatt testing av 53 deodoranter fra dagligvarebutikker og apotek. Litt under halvparten av dem inneholdt stoffet cyclopentasiloxane, som skal gjøre deodorantene myke og lettere å påføre.

Men stoffet kan også være kreftfremkallende.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Kan påvirke immunforsvaret
- Det vi har sett fra en del amerikanske studier på fisk og dyr i laboratorium er at stoffet cyclopentasiloxane kan påvirke immunforsvaret i kroppen, og at det til dels kan være kreftfremkallende, forteller professor Jan Øyvind Odland fra Universitetet i Tromsø til Forbrukerinspektørene på NRK.

Han forsker på miljøgifter, og skal undersøke hvilke effekter stoffet kan ha på mennesker. Han understreker at funnene foreløpig er gjort i laboratorium og ikke på mennesker, men er likevel urolig over manglende kunnskap blant distributører.

- Det er så alvorlig at vi må begynne å se etter helseeffekter. De skal ikke være sånn at de slipper løs produkter uten at vi kjenner til langtidskonsekvensene, sier han.

Cyclopentasiloxane står også på lista over prioriterte miljøgifter til Statens Forurensingstilsyn etter funn i Oslofjorden. Blant annet skal det være funnet høye verdier i torskelever.

Anbefaler kun fem
Litt under halvparten av de 53 deorantene Grønn Hverdag testet inneholder stoffet. Syv av de 23 aktuelle deodorantene selges på Apotek1. Deres merkevare Dermica er blant dem som kommer dårligst ut i testen, med både Roll-On Dame og Herre, samt sin Uparfymert, på lista.

Apotek1 sier til Side2 at de jobber med å fjerne cyclopentasiloxane fra sin egen merkevare.

- Vi er opptatt av trygge og gode produkter. Uavhengig av testen fra Grønn Hverdag, jobber vi fortløpende med forbedring av produktspesifikasjonene for våre egne merkevarer. Her er stoffer som for eksempel cyclopentasiloxane/D5 fjernet fra listen over ingredienser som skal finnes i våre produkter. D5 er et virkestoff som gjør at kosmetiske produkter virker bløte/glatte på huden og finnes i veldig mange produkter på markedet. Vi har ikke stor innvirkningskraft på sammensetningen til produkter vi ikke selv produserer, men ønsker å gi kundene våre et alternativ gjennom våre egne merkevarer, sier informasjonsmedarbeider Anders Stensønes i Apotek 1.

Vanlige deodoranter som Palmolive (både «Aroma Therapy», «Day Citrus Fresh», «Naturals Invisible» og «Pure Actic For Men») og Sterilan («Crystal Clear Pure» og «Oxygen Fresh») er også blant verstingene.

Selv merkedeodoranter som Emporio Armanis «24 Hour» og Adidas ramses opp.

LES HELE RANGERINGEN HER

Etter testen er det kun fem deodoranter Grønn Hverdan anbefaler - med forbehold.

«De fleste undersøkte deodorantene inneholder stoffer som kan gi allergi, hormonforstyrrende stoffer eller stoffer med miljøbelastende egenskaper», skriver de på egne nettsider. Se på siden hvilke deodoranter som anbefales.

Det anbefales å kikke etter Svanemerkede produkter, og å unngå dyrere deodoranter ettersom disse gjerne inneholder miljøgiften triklosan, som kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken