Gå til sidens hovedinnhold

Departement bekymret for synkende avislesing blant ungdom

Papiravislesing blant unge er raskt synkende. - Dette er bekymringsfullt, sier statssekretær Yngve Slettholm i Kultur- og kirkedepartementet til Propaganda.

I dag ble statsbudsjettet for 2004 lagt frem. Endel papiraviser fryktet blant annet at subsidieringen av deres virksomhet skulle bli nedprioritert av den borgerlige samarbeidsregjeringen.

Men kulturminister Valgerd Svarstad Haugland kunne berolige avisbransjen med at det også i 2004 blir en økning: Produksjonstilskuddet til dagsaviser foreslås satt til 246,9 millioner kroner, en heving på 3,3 prosent i forhold til budsjettforslaget for 2003.

Departementet viser seg i det hele tatt å være svært opptatt av avisenes kår i det norske mediemarkedet. I dagens stortingsproposisjon fra departementet som ble lagt frem i dag, skriver departementet følgende:

"Det var en nedgang i andelen som daglig leste aviser på 7 pst (i perioden 1997-2002 - red.anm.). For gruppen mellom 16 og 24 år var nedgangen hele 17 pst. Dette er bekymringsfullt, og departementet vil følge utviklingen på feltet nøye", skriver departementet.

- Avisene er en svært viktig kilde til å holde seg oppdatert, ikke minst gjennom dybdekommentarer. Andre medier kan ikke tilby dette dybdeperspektivet i samme grad, sier statssekretær Yngve Slettholm til Propaganda.

- Det at ungdommen henvender seg i større grad til etermediene, er ikke nødvendigvis negativt, men avisene inneholder en større bredde enn andre. Det er vesensforskjell å lese en stor dagsavis i forhold til å se nyhetssendinger på TV. Ikke minst sett fra et demokratiseringsperspektiv er det viktig å lese aviser som presenterer ulike meninger på redaksjonell plass, mener han.

-Ungdom bruker i dag i mye større grad Internett og mobile medier. Er ikke de fullverdige erstatninger?

- De fleste som både leser aviser og er på Internett vet at man kan søke informasjon både kjapt og finne dybdeinformasjon, særlig hvis man er spesielt interessert i et emne. Nettavisene er utmerkede som oppdaterte nyhetskilder, men når det gjelder kommentarstoff og annet dybdemateriale er det fortsatt stor forskjell, mener statssekretæren.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken