Gå til sidens hovedinnhold

Depresjon blir ny folkesykdom

WHO setter depresjon som den «største helsefaren» om 20 år.

(SIDE2:) Verdens helseorganisasjon (WHO) har satt depresjon øverst på listen over sykdommer som de antar vil tynge helsesystemet mest om 20 år.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Tungvekter
Både sosiologisk og økonomisk vil depresjon bli en tungvekter når pengene fordeles, melder BBC Health.

Eller de bør bli det. Ifølge BBC bruker de fleste vestlige land mindre enn to prosent av nasjonalt helsebudsjett på mentale lidelser.

Tallene slippes nå rett før Global Mental Health Summit skal arrangeres i Aten i Hellas. Verdens helseorganisasjon antar at 450 millioner mennesker i den vestlige verden er rammet av mentale problemer som går utover arbeid og helsetilstand.

WHO måler at depresjon vil bli den største lidelsen i antall folk som dør av den eller får sine liv langvarig ødelagt og begrenset av sykdommen.

Koster samfunnet
Doktor Shekhar Saxena, som jobber i Department of Mental Health i organisasjonen, sier at depresjon og liknende mentale lidelser er den «stille epidemien», og at sykdommene rammer langt flere enn HIV og kreft.

Professor Martin Prince, som er professor i epidemisk psykiatri ved King's College i London, har forsøkt å regne ut hvor mye en deprimert person koster staten. Siden en deprimert person i perioder eller langvarig vil være sykmeldt, vil det bli koste staten enorme summer om mange får sykdommen.

Reklame

Kun til midnatt: Disse butikkene har enorme tilbud på Cyber Monday