Gå til sidens hovedinnhold

Depressivt i boligmarkedet

Boligprisene faller klart i Norge. Verst var det for eneboligene.

Fredag var både Obos- og eiendomsmeglerenes boligstatistikk ute med utviklingen i det norske boligmarkedet. Tallene viser en klar fallende tendens. Den viser videre at folk sitter på gjerdet å ruger på boligen, hvis de ikke får solgt til «riktig» pris.

NA24 - din næringslivsavis

Obos-statistikken viser at boligprisene sank med 4,4 prosent fra juni til juli, og måneden var preget av færre omsetninger enn vanlig. Tallene fra eiendomsmeglerne viser at boligprisene i hele Norge falt med 2,2 prosent. Sesongjustert er fallet på 0,7 prosent.

Prisene sist måned var hele 3,3 prosent lavere enn i juli i fjor, sier eiendomsmeglernes statistikk.

– Juli var en svært stille måned med relativt få boligomsetninger, og mange boligselgere måtte akseptere lavere priser, skriver informasjonssjef Åge Pettersen i OBOS.

Verst for eneboliger
Prisene på eneboliger hadde det største fallet i juli, med en nedgang på 4,2 prosent, men dette var likevel 1,6 prosent høyere enn i juli 2007.

Leiligheter har hatt det største prisfallet på ett år, med et prisfall på 5,5 prosent siden juli 2007.

Flere på gjerdet
I juli ble det omsatt 355 boliger tilknyttet OBOS, mot 418 boliger i juli i fjor. Dermed er det klart at flere sitter på gjerdet å venter på bedre tider. Eiendomsmeglernes statistikk vser at antallet usolgte boliger på finn.no gikk ned fra 20.503 til 17.001 fra juni til juli.

Omsetningstiden i snitt økte fra 26 til 36 dager i samme periode. I junli i fjor var omsetningstiden 30 dager.

Obos skriver videre at i juli var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for alle brukte OBOS-tilknyttede boliger 28.571 kroner. Dermed var kvadratmeterprisen 4,4 prosent lavere enn i juni og 7 prosent lavere enn i juli 2007.

Påvirket av renten
Det er selvsagt renteøkningen som får boligprisen til å falle. Ved inngangen til sommerferien i fjor var styringsrenten 4,5 prosent, altså 1,25 prosentpoeng lavere enn i dag. Utover høsten satte nemlig sentralbanksjef Svein Gjedrem inn tre nye renteøkninger, som var bidragsytende til å sende boligprisene ned.

Signalene fra Norges Bank sier at renten vil bli værende på 5,75 prosent de neste fire månedene. Men dørene står på gløtt for en ny renteøkning fra oktober.

- Den renteøkningen i går vil ikke gjøre situasjonen lettere. Vi mente jo at denne var unødvendig fordi det allerede bremser i norsk og internasjonal økonomi. Den økonomiske bremsen gjør at boligmarkedet kommer til å gå tregere, sa sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets til NA24 da vi snakket med ham om utviklingen i boligmarkedet før sommeren.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken