Gå til sidens hovedinnhold

- Dere nordmenn er helt sprø

Michael Moore ville bruke norsk helsevesen i sin film «Sicko», men mener amerikanerne aldri ville trodd sine egne øyne.

(CANNES/SIDE2:) - Filmteamet mitt dro faktisk til Norge fordi vi ville bruke helsevesenet deres som et eksempel på et «gratis» tibud som faktisk fungerer i «Sicko», sier Michael Moore da Side2 treffer ham som en av de få norske mediene under filmfestivalen i Cannes.

Får ikke hjelp
«Sicko» er Moores nye dokumentar om hvordan amerikanske helseforsikringstiltak etter hvert er så gira på profitt at de nekter folk livsviktige operasjoner som beinmargtransplantasjon fordi slik går under «eksperimentell behandling».

Dokumentaren har fått enormt god mottakelse her under filmfestivalen.

Filmen er full av eksempler på folk som ikke har fått hjelp, enten det er redningsarbeidere fra 11. september med store helseskader på grunn av sin innsats eller det er den vanlige moren som ble avvist av sykehuset så datteren døde fordi forsikringsselskapet ikke hadde avtale der om akkurat den behandlingen.

Se video-intervjuet av Michael Moore i Cannes.

USA forstår oss ikke
- Norge er absolutt det sprøeste landet sett med amerikanske øyne når det gjelder å gi folket god helsemessig behandling, sier han til Side2.

Derfor har Moore valgt seg Frankrike og Storbritannia som har et offentlig helsetilbud omtrent som Norge.

- Amerikanerne ville aldri forstått det norske systemet. Jeg mener dere sender astmatikere på nesten gratis behandling på Kanariøyene, og psoriasispasienter på spa i Tyrkia. Det er helt utrolig, sier han til Side2

Advarsel for Norge
Moore håper «Sicko» vil være en god advarsel for Sverige og Norge om at vi aldri bør få et helsetilbud basert på privat forsikring som inneholder ørten unnlatelser og der profitt går foran å redde liv.

- I Norge tilhører selv oljen staten. Og de har ansatt en etikkperson som passer på at Oljefondet skal investere i etiske foretak. Jeg kommer definitivt til å ta med Norge på DVD-en, sier Moore.

Filmfestivalen i Cannes på nett.

Side2 er i Cannes:

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping