Hvert år kjøper vi nordmenn falske merkevarer for store summer. Det er spesielt i forbindelse med sydenferier at vi lar oss friste.

Å komme hjem med det som ser ut som en Louis Vuitton-veske til noen hundrelapper kan jo være gøy. I alle fall så lenge det er fullt lovlig å ta med seg slike falske produkter.

Taperne er selvsagt produsentene bak de ekte varene. Men at store motehus som Louis Vuitton taper noen kroner er neppe det som tærer mest på samvittigheten til folk flest. Det er imidlertid flere grunner til å styre unna kopiene.

- Man sparer kanskje noen kroner, men man får et falsk produkt av en helt annen kvalitet, som har blitt produsert under dårlige forhold, sier Christoffer Vedal, advokatfullmektig og leder Norsk forening mot piratkopier (NACG) til Nettavisen.

Dårlig kvalitet og elendige arbeidsforhold

- For det første er det ingen grunn til å tro at disse varene er av samme kvalitet som orginalene. Og hvorfor vil man ha produkter som åpenbart er av dårlig kvalitet? Det er ikke så mye poeng i kjøpe et produkt som går i stykker med en gang, påpeker han.

Men om dårlig kvalitet ikke skremmer deg, så er det andre forhold som kanskje vil få deg til å holde deg unna.

LES BLOGGEN: - Skal vi drukne i piratkopier?

Piratkopibransjen står for verdens største illegale marked, med en verdi på 4000 milliarder kroner. Det er mer enn verdien av narkotikamarkedet, og mer enn det det omsettes for på det illegale markedet for våpen.

- I Norge er det alt for lite opplysning og kunnskaper om hva som skjer i næringskjeden bak et ulovlig piratprodukt. Men der er det mye som er problematisk, sier Vedal.

Han peker på at de store merkevarene er opptatt av at deres varer produseres under ryddige forhold. Dessuten er det mulig å kontrollere dem. Slik er det ikke i piratbransjen.

- Man må være klar over at produksjonen av kopier ikke skjer på trygge og etablerte arbeidsplasser. Den skjer under jorda. Dette kan jeg ikke skjønne at noen vil støtte.

- Vi har til og med sett eksempler på at folk er lenket fast som slaver under produksjon av piratkopier.

Kan være giftige

I tillegg til at det er grunn til å kritisere forholdene til de som lager produktene, mener han det også er grunn til å være kritisk til hvordan de lages.

- Man aner ikke hva slags stoffer som brukes i produktene. De kan inneholde stoffer som er direkte giftige.

- Dette gjelder spesielt for sminke og krem, der det er mange falske varer.

Når mange velger å støtte piratmarkedet, tror Vedal og NACG det har flere årsaker.

- En ting er jo folk som kjøper falske varer bevisst. Det handler jo mye om holdninger som vi håper vil endres med økt kunnskap. Men vi er jo også opptatt av de forbrukerne som kjøper falske varer ubevisst.

For det er liten tvil om at mange kjøper piratvarer i den tro at de er ekte.

Klesbutikk: - Vi ser at mange blir lurt

Daglig leder i Ferner Jacobsen, Øyvind Hjelkrem-Haug, forteller at de ofte får besøk av kunder som har gått i pirat-fella.

- Det er mange som kommer til oss med kopivarer og lurer på om de er ekte.

Hjelkrem-Haug forteller at mange handler det de tror er ekte vare på nett, og tror de får et godt tilbud.

- Dette ser vi særlig når det gjelder jakker fra Canada Goose og Parajumper, sier han.

Han oppfordrer folk til å være skeptiske.

- Faren for å bli lurt er jo ekstra stor når man kjøper via nettet. Men man kan også bli lurt når man ser varer til lave priser i utlandet.

- Ser man varer til under halv pris så bør det ringe en varsellampe, mener Hjelkrem-Haug.

Han får støtte av Vedal i foreningen mot piratkopier.

-Forbrukerne må være kritiske til hva de kjøper!

Også han mener det er spesielt stor sjanse for å bli lurt på nettet.

- Da har man ikke mulighet til å vurdere varen ordentlig. Det er mange som selger ting som ser ut som ekte vare, ofte brukes det bilder av originalvaren, og gjerne til en pris som bare er litt rimeligere enn originalen.

- For eksempel kan man finne en Canada Goose-jakke noen tusenlapper billigere. Da vil man kanskje tro at det er et lagersalg eller lignende. Og så får man en helt verdiløs jakke, som ikke har i nærheten av den samme kvaliteten. Og hvis man forsøker å reklamere, så eksisterer ofte ikke butikken man bestilte fra lenger, sier Vedal.

Slik unngår du å bli lurt på nett

Norsk forening mot piratkopier, eller Norwegian Anti Counterfeit Group, har en rekke konkrete råd til deg som skal handle merkevarer på nettet:

* Avstå fra kjøp hvor kvalitet , pris eller salgsmetoden gjør deg mistenksom. Hvis produktet er urimelig billig i forhold til prisene i Norge , kan man anta at det ikke er ekte . Du kan også prøve å kontakte rettighetshaver for å sjekke om det er en autorisert forhandler.

* Finn ut fakta om den aktuelle tilbyder: Fremgår selskapet navn, gateadresse, e-postadresse, telefonnummer og på nettstedet?

* Søk etter andres erfaringer med nettbutikken og slå opp nettbutikken på tjenesten Howard Forbruker Europa:

http://no.theshoppingassistant.com/

* Les på diverse internettfora om andre forbrukeres erfaringer med selskapet.

* Les avtalen nøye – hvilke kjøpsbetingelser aksepterer du?

* Sjekk nøye informasjonen gitt om produktet og kontroller innholdet f. eks når du kjøper sminke, helseprodukter og legemidler.

* Endelig er det en god ide å alltid spare på ordrebekreftelse, kvittering og eventuelt også ta en skjermdump.


Det finnes også mye informasjon på nettet om hvordan du skiller ekte og falske produkter fra hverandre. Blant annet har nettauksjonen eBay sider med spesifikk informasjon om hva du skal se etter.

I denne videoen viser en kvinne som har kjøpt én ekte, og en falsk Louis Vuitton-veske forskjellene på veskene:

HTML EMBED