Gå til sidens hovedinnhold

Derfor brøt han med Røkke

Kjell Inge Røkke skjønner ikke hvorfor Eivind Reiten stengte døren. Her er den fatale samtalen mellom de to.

De siste dagene har det vært voldsom diskusjon rundt Kjell Inge Røkkes frustrasjon over at et strategisk samarbeid med Hydro gikk i vasken.

Røkke hadde tenkt at Hydro skulle dele eierskapet i Aker Kværner med ham. Men Hydro-sjef Eivind Reiten hadde samtidig samtaler med Statoil, og til slutt stengte han døren for det som kunne blitt en gigantisk trekantfusjon, Statoil-Hydro-Aker Kværner.

Hva sa Reiten?
Kjell Inge Røkke og deler av Aker-styret skal angivelig være svært usikre på hva som er årsaken til at det ikke ble noe av avtalen med Reiten og Hydro. Det bekreftes av en rekke kilder overfor NA24.

NA24 kan nå avsløre hva som skal ha blitt sagt mellom Reiten og Røkke, da førstnevnte vendte tommelen ned for en avtale. Samtalen fant sted dagen etter at Statoil og Hydros olje- og gassdel meldte om en fusjon, altså den 19. desember.

Det skal ha vært to punkter i Reitens begrunnelse for bruddet.

Reiten mente at prisen Røkke forlangte for å gi Hydro tilgang til eiersiden i Aker Kværner var for høy. Dette var imidlertid ikke den eneste begrunnelsen.

Politisk brennbart
Reiten skal også ha hatt et politisk argument, som gikk på at at trekantfusjonen ville få enkelte politikere til å reagere. De ville rett og slett mene at makten i en svært viktig del av norsk næringsliv ville bli for sammensveiset.

Med Hydro, Statoil og Aker Kværner samlet, er det høyst sannsynlig at fusjonsdiskusjonen hadde blitt langt sterkere enn det som er kommet så langt.

Dette var også et av regnestykkene til Reiten før han sa nei, hevder kilder overfor NA24.

Verken i Aker eller Hydro ønsker man å kommentere opplysningen til NA24.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis